Nyíregyháza, 2016. június 4.
Vona Gábor, a Jobbik elnöke beszédet mond a párt trianoni megemlékezésén a nyíregyházi Hõsök terén 2016. június 4-én.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Belföld

Vona: Trianonnal az Isten azt akarta üzenni, össze kell fognotok

24.hu
24.hu

2016. 06. 04. 21:03

Trianon egy próbatétel, amit ki kell állnia a magyaroknak, ha ez sikerül, akkor jobbak és egységesebbek lesznek, és ismét lesz ezer évük - mondta a Jobbik elnöke szombaton Nyíregyházán.
Korábban a témában:

Vona Gábor a párt a Hősök terére szervezett trianoni megemlékezésén hangsúlyozta, az anyaországban és az elszakított részeken élő jelenlegi generációnak az a történelmi feladata, hogy tagjaik ne engedjék el egymást és álljanak ki a másikért.

Ha bármelyik tagunkat fájdalom, méltatlanság éri, akkor ott legyen az egész mögötte, és azt mondja: nem engedjük!

– fogalmazott az ellenzéki párt vezetője.

A világháborús emlékműnél tartott eseményen mintegy százötvenen vettek részt, köztük a Magyar Önvédelmi Mozgalom tagjai. Vona Gábor beszédében kifejtette, Trianon traumáját és örökségét évről-évre át kell adni a felnövekvő generációnak.

Nyíregyháza, 2016. június 4.
Vona Gábor, a Jobbik elnöke (b5) a Magyar Önvédelmi Mozgalom tagjaival fényképezkedik a párt trianoni megemlékezésén a nyíregyházi Hõsök terén 2016. június 4-én.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Fotó: MTI

 

Fel kell tépni a sebeket azért, hogy a fiatalok is tisztában legyenek az azzal, magyarként bizonyos kötelezettségeik vannak, ami nem kizárólag az emlékezésből és a fájdalom bekiabálásából áll

– mondta.

Az ellenzéki párt elnöke szerint Trianon nemcsak egy dátum, hanem egy Mohács óta tartó történelmi folyamat, a magyarság Kárpát-medencei népességfogyásának, befolyáscsökkenésének a folyamata.

Az önrendelkezési jogra utalva Vona Gábor azt mondta, az autonómia kérdését egyesek itthon és külföldön “szélsőséges és extrémista elvárásként” állítják be, holott egyes nemzetek a világban és Európában jelenleg is küzdenek ezért a jogért.

Ez egy legitim, európai és jogszerű követelés, nem kérés, ez nekünk jár

– rögzítette Vona Gábor hozzátéve, emellett ki kell állnia a mindenkori magyar kormánynak is.

Nyíregyháza, 2016. június 4.
Vona Gábor, a Jobbik elnöke (k) beszédet mond a párt trianoni megemlékezésén a nyíregyházi Hõsök terén 2016. június 4-én.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Fotó: MTI

Meg kell értetni a környező nemzetekkel, hogy a magyarok nem ellenségként akarnak velük együtt élni Közép-Kelet Európában

– folytatta a Jobbik elnöke, majd hangsúlyozta, a 21. század kihívásaiban egyébként is szükség lenne valamilyen nagy történelmi megbékélésre. Trianon sebének gyógyítása, az önrendelkezés megadása nem destabilizálja, hanem ellenkezőleg, stabilizálja ezt a régiót – tette hozzá.

Vona Gábor beszédében nehezményezte és az eddigi magyar külpolitika szégyenének nevezte, hogy nincs olyan nemzetközi szervezet vagy szövetség, ahol a magyar autonómiatörekvéseket sikerült volna akár napirendre vetetni.

Nyíregyháza, 2016. június 4.
Vona Gábor, a Jobbik elnöke (k) beszédet mond a párt trianoni megemlékezésén a nyíregyházi Hõsök terén 2016. június 4-én.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Fotó: MTI

 

Ez a magyar külpolitika legfontosabb célkitűzése, amennyiben a Jobbik kormányra kerül, külpolitikájának ezt a feladatot fel kell vállalnia

– mondta a pártelnök.

Vallási szempontból Trianon egyfajta hitpróba, talán az Isten azt akarta üzenni ezzel a pofonnal, hogy össze kell fognotok

– fogalmazott Vona Gábor. Úgy vélte, ha képesek a magyarok ezt a tényt elfogadni és megérteni ennek fontosságát, akkor túlélhetik ezt a válságos időszakot.

A megemlékezés végén Vona Gábor és a párt helyi vezetői az emlékműnél elhelyezték az emlékezés virágait és koszorúit.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Iraqi security forces arrest suspected militants of the al Qaeda-linked Islamic State in Iraq and the Levant (ISIL) during a raid and weapons search operation in Hawija April 24, 2014. The operation led to the arrest of wanted figures and the seizing of various weapons and ammunition, according to an Iraqi security forces officer.   REUTERS/Yahya Ahmad (IRAQ - Tags: CIVIL UNREST POLITICS)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.