Belföld

Ebből reggelizik a gyereke? Azonnal dobja ki!

Kínai eredetű, gyerek reggelizőkészletet vont ki a hatóság a forgalomból kadmium- és kobaltkioldódás miatt - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a hivatal az EU-tagállamok gyors riasztási rendszerén (RASFF) keresztül értesült a német bejelentésről, amely a termékben található kadmium és kobalt határértéket meghaladó kioldódásáról szólt. A KIK Textilien & Non-Food GmbH visszavonta a mintákkal díszített kerámia reggelizőkészletet.

A “Minnie Mouse”, “Hello Kitty”, “Star Wars”, “Pókember” mintával forgalmazott szettből (bögre, tálka és tányér) több tagállamba, köztük Magyarországra is szállítottak. A Nébih felvette a kapcsolatot a magyarországi forgalmazóval annak érdekében, hogy a kifogásolt termékeket azonnal kivonják a forgalomból. A cég tájékoztatása szerint a reggelizőszett már nem kapható az üzletekben.

A hivatal azt kéri, hogy akinek van ilyen készlete, az ne használja tovább.

A kobalt nyomelem, a B12 vitamin (kobalamin) központi atomja, kis mennyiségben az emberi szervezetnek szüksége van rá, nagyobb mennyiségben azonban veszélyes lehet. A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) a kobaltot és a kobaltvegyületeket a lehetséges rákkeltő anyagok csoportjába sorolta be. A kadmium a természetben csaknem mindenütt előforduló környezeti szennyezőanyag, vegyületei erősen mérgezőek. A szervezetben felhalmozódásra képes elsősorban a májban és a vesében, bizonyítottan rákkeltő hatású. Élelmiszerekkel érintkező, nem megfelelően készített anyagokból, edényekből, eszközökből is kioldódhat – közölte a Nébih.

Ezekről a termékekről van szó:

Fotó: Nébih
Fotó: Nébih
Fotó: Nébih
Fotó: Nébih

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik