Belföld

A gyerekek kötelező védőoltásáról foglalt állást az ombudsman

24.hu
24.hu

2016. 05. 24. 14:39

Közölte: nincs olyan jogszabály, ami alapján elutasíthatják az óvodák a be nem oltott gyerekek felvételét, de aggályos az interneten terjedő téves információkra alapozott oltásellenesség.

Aggályosnak nevezte az alapvető jogok biztosa, hogy az óvodák elutasítják azoknak a gyerekeknek a felvételét, akik nem kapták meg a kötelező védőoltásokat.

Pénzbírsággal kiváltható

Székely Lászlónak egy panaszbeadványból jutott tudomására, hogy az intézmények egy módszertani levél alapján utasítják el a hároméves kort betöltött gyermekek felvételét védőoltások hiánya miatt. A dokumentumban az Országos Epidemiológiai Központ előírta, hogy gyermekközösségbe, alsó- és középfokú oktatási intézménybe csak a megfelelő oltásokkal rendelkező gyermekek vehetők fel.

Az ombudsman ugyanakkor leszögezte: a módszertani levél nem jogszabály, így általánosan kötelező előírást sem határozhat meg. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy az életkorhoz kötött védőoltások célja a fertőző betegségekkel szembeni védettség kialakítása, azok szükségesek a gyermekek megfelelő fejlődéséhez, valamint az egész társadalom védelméhez a fertőző betegségekkel, járványokkal szemben.

Az ombudsmani közlemény figyelmeztet: ha a gyermek törvényes képviselője nem adatja be a kötelező védőoltást, és az írásbeli felszólításnak sem tesz eleget, akkor az egészségügyi államigazgatási szerv rendeli el. Ilyenkor pénzbírságot szabnak ki, de a gyakorlatban ez sem jelent kötelező erőt, a pénzbírság megfizetésével a szülők „ki tudják váltani” gyermeküket a kötelező védőoltás rendjéből.

Ne kényszer, hanem együttműködés legyen

Az alapvető jogok biztosának hivatala közölte: Székely László nem lát problémát pusztán abban, hogy vita kezdődött a védőoltások hatékonyságáról, de azzal kapcsolatban már vannak kétségei, adott-e az objektív tájékozódás lehetősége. A szülők ugyanis az interneten kritikátlan, meg nem alapozott információk áradatával találkoznak, viszont kérdés, eljutnak-e hozzájuk a kötelező védőoltások hatásosságát, megalapozott kockázatait tudományos tényekkel, kutatási eredményekkel alátámasztó, logikusan felépített, érthető magyarázatok.

Székely szerint a kötelező védőoltási rend fenntartásának legfontosabb kérdésévé vált, hogy az állam mennyire tudja a szülőket segíteni abban, hogy ne kényszerként, hanem mindenki érdekét szolgáló együttműködésként éljék meg a részvételt a kötelező védőoltások beadásában. Az ombudsman szerint ezért át kell gondolni a kötelező védőoltás rendszerét támogató állami eszközöket, azok hatékonyságát.

Az orvosnak kell ellenőrizni

Kiemelte: nincs olyan rendelkezés, amely a védőoltások beadásáról szóló orvosi igazolások bemutatását követelné meg az óvodai beiratkozáshoz. Ilyen dokumentumot tehát a belső szabályzatukban az óvodák se igényelhetnek a szülőktől. Hozzátette: az óvodavezető akkor jár el jogszerűen, ha gondoskodik az óvodákban is jelenlévő iskola-egészségügyi szolgálat működéséről, az orvos pedig köteles ellenőrizni, hogy az óvodába kerülő gyermekek megkapták-e az életkor szerint esedékessé vált oltásokat, és az esetleges hiányosságokról értesítenie kell a járási hivatalt.

Az alapvető jogok biztosa kezdeményezte, hogy az elmaradt védőoltások beadásának kikényszerítésekor legyenek tekintettel az arányosság követelményére, javasolta a fokozódó oltásellenesség hazai körülményeinek alapos feltárását, a módszertani levelek és a jogszabályban foglaltak összhangjának megteremtését, valamint az óvodai aggályos tartalmú belső szabályzatok módosítását. (MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.