Belföld

Lázár vallott: Spéder Zoltán a barátom

„Üjjé’ már le!” Néztünk, mint magyar tarsza a selymes dubrincsra. Parlament.

Üjjé’ már le!

Fröccsszagú, Sport-szelet illatú krimóhangulatot varázsolt e bekiabálásával a t. Házba a szocialista Harangozó Gábor, majd hevesen legyintgetve kivonult a patkóból. Ekkor úgy nyolc perce tartott az ülés. Eddig bírta.

24.hu / Neményi Márton
Unatkozó politikusok I. 24.hu / Neményi Márton

Harangozóból a Tóbiás Józsefre reagáló Dömötör Csaba államtitkár válasza váltotta ki a heves menekülőreakciót. A téma természetesen ma is a matolcsyzás, aminek, kezdjük így érezni, sosem lesz vége.

A bicska nyílik ki az emberek zsebében!

Tóbiás összegezte így a honi zsebvágószerszámok és pantallófakkok viszonyát, különös tekintettel a jegybanki források közpénzesülésére.

A matolcsyzásnak, mint műfajnak, lassan állandó elemévé szervül a poltpéterezés; Tóbiás e téren is képes beszéddel élt:

A jegybankelnök a legfőbb ügyésszel egy csapatba tartozik, egy követ fúj.

De hiába, mert:

A nép átlát önökön, mint a szitán.

Dömötör államtitkár fő ellenérvét arra ácsolta:

nehogy már olyan párt politikusa kritizálja a Fideszt, melyet a kormányzása idején (elmúlt nyolc év) nokiás-doboz, síkságra épített völgyhíd, simongáboros milliók, gyanús Csillebérc, s hatszázmilliós kenőpénzt mozdító Alstom-szerződés kísért.

Üjjéle típusú bekiabálásokban az első pengeváltásoktól meglehetősen nagyot futott ez a mai nap.

24.hu / Neményi Márton
Unatkozó politikusok II. 24.hu / Neményi Márton

Melyik ország? Namíbia!

A zöld Schmuck Erzsébet gazdasági tárgyú napirend előttijére Kósa Lajos frakcióvezető kiáltott föl a következőképpen:

Úristen, melyik országban vagytok?!

A szintén zöld Szél Bernadett pedig így harsogott az államtitkárnak (miközben lényegében Kósának válaszolt):

Namíbiával vagyunk egy szinten!

Mi is gyúrunk egy közmondásszerűt: Ahol matolcsyzás terem, terem ott migráncsozás is.

Ma a kerdem Hollik István migráncsolta az elsőt, a balosok migráncspártiságát ostorozva. Nem vagyunk hajlandóak többet idézni tőle.

Továbbfejlesztjük a közmondásszerűnket: Ahol matolcsyzás és migráncsozás terem, terem ott amerikázás is.

24.hu / Neményi Márton
Unatkozó politikusok III. 24.hu / Neményi Márton

Utóbbi virágát Kósa Lajos szakajtotta le, aki a „legnagyobb udvariasság hangján” hívta fel „amerikai barátaink figyelmét”, hogy bár a tengerentúlon dúl az elnökválasztási kampány, azért illene finomabban fogalmazni a magyar kormánnyal és a magyar szabadsággal kapcsolatban. Kósának különösen fáj, hogy Bill Clinton exelnök azt hiszi, a magyar nép a szabadságát a hidegháborúnak és Amerikának köszönheti.

Nagyon, nagyon féltünk, hogy a frakcióvezető oválisirodázásban jut retorikai csúcsra, de szerencsére önmérsékletet tanúsított, s csupán arról regélt a szónoklati finisben, hogy szerencsére ilyes nagyképű, kampánybukéjú kijelentések “amerikai politikusoknak, nem fősodratban, hanem offside” hagyják el ajkaikat.

Ragadozó ön? Vagy tarsza?

A hód, a vidra, a vöröshasú unka, a ragadozó őn, a magyar bucó, a német bucó, a selymes dubrincs, a széles dubrincs, a Lumnitzer szegfű, az István király-szegfű, a leánykökörcsin, a magyar tarsza, a nagy tűzlepke és a barna réti héja esete a Fidesszel, avagy azért nem tart sehol a Natura 2000 kezelési és fenntartási tervekkel a kormány, hogy mehessen a szabad rablás?

24.hu / Neményi Márton
Érintés. 24.hu / Neményi Márton

Ez Szél Bernadett kapitális című interpellációjának címe, melyben a zöld képviselő asszony az óbudai mobilgáttól a balatonfenyvesi kikötőig számos természetvédelmi területért aggódott, szabadrablást emlegetve. A válaszadó V. Németh Zsolt államtitkár szerint a Natura 2000-es területek fejlesztése, óvása:

Az utóbbi években jelentős lendületet kapott.

Tévé- és falurombolás

Van abban szín, irónia, amikor forrásként egy jobbikos az RTL Klubra hivatkozik –

ezt a jobbikos Lukács László interpellációjára válaszolta Rétvári államtitkár, megjegyezve, hogy pár éve még a kereskedelmi csatorna lerombolását tekintette üdvösnek a radikális párt. Lukács arról érdeklődött, „miért nem engedi a kormány, hogy a lakosság megtudja, mi hiányzik a kórházaikból”, s ehhez egyebek mellett valóban RTL-es infókra hivatkozott.

24.hu / Neményi Márton
Unatkozó politikusok IV. 24.hu / Neményi Márton

Lázár: Spéder a barátom

Aztán kiderült a nap infója:

Lázár János jó barátságot ápol az egyebek mellett a bankszektorban és a médiában érdekelt Spéder Zoltánnal – erről ő maga vallott Schiffer András egy interpellációjára adott válaszában.

Schiffer azt hánytorgatta fel, hogy amikor „2003-tól a kaviárbaloldal elkezdte bezárni a vidéki kispostákat”, akkor a Fidesz a települések mellé állt, falurombolásról beszélt, ám azóta Orbánék elárulták a vidéket, most ők is postahivatalokat szüntetnek meg, vagyis folytatják a falurombolást.

24.hu / Neményi Márton
Falunap. 24.hu / Neményi Márton

Schiffer kifogásolta azt is, hogy a Posta egyre szorosabb kapcsolatot alakít ki a Spéder tulajdonolta FHB-val.

Ön most önre nem jellemző személyeskedő stílusban szólalt meg… egyszer szeretném megismerni az okát –

így kezdte válaszát a mosolygós Lázár János, de közös reggeli kávézás egyeztetésére azért nem került sor.

Aztán arra tért rá a főminiszter, hogy a százötven éves állami cégnek, a Postának „nincs semmi titka”, a liberalizált piacon egy ideje megszűnt a cég monopóliuma, s azért választotta partnerének az FHB-t, mert a bankon keresztül együtt dolgozhat a magyar takarékszövetkezetekkel.

24.hu / Neményi Márton
Unatkozó politikusok V. 24.hu / Neményi Márton

Ami pedig Spéder Zoltánt illeti:

Jó ismerősöm, azt sem tartom titokban, hogy a barátom, de a vele való üzleti kapcsoltban azt tartom szem előtt, hogy az állam járjon jól.

Schiffer heves fejcsóválással kísérte Lázár szavait, majd az ülésterem kijáratánál mosolygós, kacagós privát dialógusba elegyedtek – meglehet, lesz kapucsínó.

Képviselőtársaim ne menjenek el, még van egy interpelláció!

E mondat 16.01-kor hangzott el Latorcai levezető elnök szájából, aki akár azt is megjegyezhette volna a kijáratok felé mozgó képviselőtársi hátaknak, hogy a záróinterpellációt követően lesz még papíron tizenhat azonnali kérdés, majd következik a napirendi pontok tárgyalása, kifulladásig.

De mivel mindazokhoz szavazni már nem kell, a patkóban néhány lelkes honanya/honatya mellett maradtak az elkövetkező témák felelősei, a többiek Harangozó Gábor után indultak.

24.hu / Neményi Márton

Unatkozó politikusok VI. 24.hu / Neményi Márton

Amikor már az ásítók is távoztak, Sallai R. Benedek tett arról, hogy vidáman finiseljen a t. Ház – de ehhez kattintani kell még egyet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik