Belföld

Hoffmann Rózsa kiugrott a körömcipőjéből

Matolcsy pedig egy farkas. Hiller meg szénlaza. Polt kikotyogta: ledőlnek a Parlament falai. Ez megy odabent.

Könnyű kis matolcsyzással nyitotta a hetet a t. Ház, hogy aztán utóbb váratlanul meg is jelenjen a patkóban a jegybankelnök.

A szoci Tóth Bertalan „Mi jöhet még?” című napirend előttijében olvasta a kormánypártiak szemére, hogy Matolcsy György „milliárdokat fordított saját médiabirodalomra, tízmilliárdokat bankvásárlásra”, mi több, törvényt szegve a GDP 0,7-0,8 százalékával finanszírozta a magyar költségvetést, lejáratja Magyarországot a világ előtt, s mindez azért, mert a Fidesz azt gondolja, „megoldják okosba”. Ráadásul, így Tóth, Lentner Csaba (Matolcsy egyik alapítványos embere) múlt pénteki Echo tévés fellépésén összekötötte az MNB-s alapítványok működését a Fidesz 2018-as választási kampányával.

Idézünk a szocialista képviselőtől:

Ha jól értettem, az MNB fizeti a devizahitelesek ellopott pénzéből a Fidesz 2018-as választási kampányát… az MNB alapítványai a Fidesz pártalapítványai… ez minden idők legnagyobb nemzeti banki botránya, valakinek felelni kell érte.

Tóth szerint „Matolcsy a jegybank farkasa”.

Kopír

A válasz Tállai államtitkáré volt, aki kopírozta, amit a múlt héten, hasonló tartalmú kérdésre reagált. Kínos hatást keltett, ahogy idézte az MNB működésére vonatkozó passzusokat, úgymint: a törvények kimondják, hogy a jegybank mindenkitől független szervezet, döntéseit a kormány nem befolyásolhatja, alapfeladata az árstabilitás óvása, s az Országgyűlésnek tartozik beszámolással.

Lentner nyilatkozatára utalva pedig így fogalmazott:

Az adott személy nem mondott ilyet. Az adott média, melyet ön idézett, az adta Lentner Csaba szájába azokat a mondatokat.

Majd oda lyukad ki, hogy Matolcsy jó, viszont Simor András, a balosok egykori jegybankelnöke rossz, mert ő „csődbe vitte az országot”.

A jobbikos Volner János is felpattant a Matolcsy-flóra, ő azzal kezdte, nem alaptalanul, hogy az előző jegybankvezetés az olykor a 12 százalékot is karcoló jegybanki alapkamattal annyi pluszterhet akasztott a közkasszára, amennyit manapság az MNB-alapítványok lovasítanak meg.

Volner beszámolt arról, hogy – Áder János, valamint az Alkotmánybíróság jóvoltából – papírja van arról, hogy az MNB alapítványaihoz tolt pénz bizony közpénz.

Fotó: Pál Anna Viktória
Fotó: Pál Anna Viktória

Tállai államtitkár erre is simorozással felelt.

Ki veri? Hörcsiki

Az Európai Bizottság kezdi elveszíteni realitását a realitással szemben.

A fideszes Hörcsik Richárd doktor alkotta ezt a mondatot, a realitás talaján állva, „Ki veri szét az Európai Uniót?” című napirend előttijében. A hörcsiki apropó amúgy az, hogy Brüsszel a menekülteket visszautasító tagországoktól pénzt kér, ami felháborítja a kormánypárti képviselőt.

A szintén jobbikos Dúró Dúra azt fájlalta, hogy „az Andy Vajna vezérelte magyar filmvilág” bojkottálja a „nemzeti tematikájú filmek gyártását”.

A képviselő asszony olyan műveket sorolt, melyeket kevesen néztek meg a mozikban, így nem érték meg a ráfordítást. A válaszadó Rétvári Bencének nagyon nyújtózkodnia sem kellett, hogy leüsse a magas labdát. Az államtitkár jelezte: soha rosszabb éve ne legyen a magyar filmnek, hiszen Oscar-díjat nyert egy támogatott alkotás, a Saul fia.

A Jobbikban – tán a néppártosodás jegyében – arcizom nem rezdül Rétvári szavaira.

A radikális párt felszólalása sajátos figyelemesztrádot váltott ki kormánypárti oldalon – alábbi képünkön a férfiviselkedés etalonját népsportos kivitelben fogadhatjuk be, a női megoldást pedig Hoffmann Rózsa prezentálja, aki annyira koncentrált, hogy kiugrott a körömcipőjéből.

Fotó: Pál Anna Viktória
Fotó: Pál Anna Viktória

Hiller Riga-lánc lett

Említést érdemel, hogy Hiller levezető elnök ma egészen tanár urasra vette a tempót.

Nem csak haja, hangja is deresedik, intonációja egyre inkább, mint egy katedratrubadúré.

Folyamatosan köszöntötte a karzatra érkező gimnazista csoportokat, diákokat és „pedagógus kollégákat”, kedves gesztus, az időkeretüket rendre túllépő képviselőtársait pedig jóságos leereszkedéssel figyelmeztette.

Tán önmaga szórakoztatására is új formulákat alkotva osztotta a szót. Íme egy hilleri nyelvújítás:

Rétvári Bence államtitkár úr hangját hallhatjuk.

Hiller 12 óra 56 perckor adta át a pulpitust Latorcai alelnöknek, de mentében még így szólt az épp kérdéshez kászálódó szoci Tukacs Istvánhoz:

Azért önnek még megadom a szót.

Riga-lánc.

Fotó: Pál Anna Viktória
Fotó: Pál Anna Viktória

Már az új levezető elnöki érában baráti párbeszéd alakult ki Tukacs és Lázár főminiszter között.

Átléptük a bennünket elválasztó árkot, sőt szakadékot –

Lázár János fogalmazott így.

S hogy mi az az antikombatáns téma, ami a békesség felé terelte a szereplőket? Hát a nyíregyházi állatkert, Tukacs e tárgyban kérdezett. A jószág összeköt.

Utóbb mátraverebélyi „rendőr- vagy csendőrőrs” felállítását követelte a jobbikos Sneider Tamás. A képviselő szerint a kétezer fős községben komplett családok rendezkedtek be bűnözésre, a minap épp kilencen, felfegyverkezve vertek szét egy helyi házat.

Csík

A szintén jobbikos Novák Előd a kábítószer-fogyasztás ellen ágált. Persze most sem állta meg, hogy az amúgy fontos téma mellékzöngéjeként bele ne durrantson a nullás lisztbe.

Nem kell Deutsch Tamásnak vagy Habony Árpádnak lenni ahhoz, hogy valaki droghoz jusson.

Ezt mondta.

Kontrát Károly válaszában azt ígérte, a rendőrség felderíti a terjesztőket. Deutschra és Habonyra nem tért ki a belügyi államtitkár.

Matolcsy háromszor mondta ki

Matolcsy Györgynél tán a fönt emlegetett farkasság okozza a mazochizmust. A jegybankelnök a szoci Bárándy Gergelytől kapott azonnali kérdést, és bár elvileg ma nem kellett volna megjelennie a t. Házban, mégis beült a hátsó padsorba.

Bárándy a Rokonok című klasszikus regényt emlegetve sokadjára olvasta Matolcsyra a jegybank alapítványos trükközéseit, a 270 milliárdot.

Mire Matolcsy úgy reagált, személye „politikai támadásnak van kitéve… a balliberális ellenzék blöfföket alkalmaz”. Azt mondta, blöff egyebek mellett az is, hogy az unokatesója tulajdona a vs.hu.

Blöff, blöff és blöff –

ekképpen foglalta össze az összefoglalandókat.

Fotó: Pál Anna Viktória
Fotó: Pál Anna Viktória

Blöffre blöff

Bárándy szerint viszont Matolcsy blöfföl, hiszen az emlegetett hírportál lényegében a rokoné.

Nem a nemzeti bank lopta el a közpénzt, hanem ön és az ön családja –

állította Bárándy, aki szerint Matolcsynak le kell mondania.

A szoci képviselő azt is felvetette, Matolcsy mire föl tolt hetvenmillió forint közpénzt a róla szóló kötetbe.

A hetyke válasz:

A Sakk és póker nem rólam szól, hanem Magyarország dicsőséges hadjáratáról.

Matolcsy rejtjelezett jegyzetét befogta fotósunk objektívje, íme:

Fotó: Pál Anna Viktória
Fotó: Pál Anna Viktória

Quaestor-ügyben a szoci Szakács László kérdezte Polt Péter legfőbb ügyészt – de először is mindketten megemlékeztek a múlt héten elhunyt, az ügyben az első perctől vizsgálódó ügyészről.

Szakács arról érdeklődött, elkészül-e határidőre a vádirat hiánypótlása, kitűzetik-e végre a tárgyalási nap, valamint: név szerint ki az a tizenegy VIP-ügyfél, aki az utolsó pillanatban kivehette a pénzét, volt-e köztük kormányzati szereplő.

Nem a legfőbb ügyész dolga előkészíteni az ügyiratot, így nem is tud minden részletkérdésre válaszolni az ezerötszáz oldalas vádiratból –

szólt Polt.

Dől a fal

A legfőbb ügyésznek volt még egy fejlett freudija is Szakácshoz:

A parlament falai alatt… ööö, között ön megkapja majd a megfelelő választ.

(A napirend előtti felszólalások, kérdések, azonnalik, vagyis a pörgős etap után törvényjavaslatok általános vitája kerül sorra. Elsőként a vizes-világbajnokságra született törvény módosításáé, majd az Uber betiltását célzóé.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik