Belföld

Magyar veteránok várják a behívót

katonai rádió (Array)
katonai rádió (Array)
A kormány hamarosan dönt az önkéntestartalékos-rendszer reformjáról.

A Magyar Nemzet úgy tudja, hamarosan eldőlhet, mit kezd a honvédség az idős tartalékosokkal. A szaktárca a lapot arról tájékoztatta, hogy az önkéntes, vagyis szükség esetén akár katonai szolgálatra is behívható honvédek mintegy 5300 fős állományának 53 százaléka 46 és 56 év közötti. 20 százalék 57 évnél idősebb, csak 11 százalék 30 év alatti.

Egy korábbi hivatásos tiszt a lapnak a jelenlegi rendszert elfekvőhöz hasonlította, amit azzal magyarázott, hogy a kormány öt éve szigorított a korkedvezményes nyugdíjon. Helyette bevezette a szolgálati járandóságot, amit 16 százalékos adóval terhelt. Ez alól az mentesült, aki jelentkezett az önkéntestartalékos-rendszerbe, így az időseket átterelték a tartalékosok feltöltésre váró állományába.

Ezt alátámasztja az is, hogy a honvédelmi miniszter korábban a szocialista Demeter Mártának azt válaszolta, hogy a katonai szolgálatra behívható tartalékosok több mint felének tiszti rendfokozata van. A 3791 fős állományban századosból van a legtöbb (593). Demeter Márta most a lapnak azt mondta: az önkéntesrendszer reformja előtt a kormánynak a honvédség állományát kellene feltöltenie.

Jelenleg – szerinte – hatezer ember hiányzik. A pontos létszámot államtitokként kelezik. Az ellenzéki politikus szerint a hivatásos és szerződéses katonai pályát elsősorban a fiataloknak kellene vonzóvá tenni. A kormány honlapján az olvasható, hogy ma zárul a Toborzó Országfutás 2016 nevű rendezvény, amelynek célja éppen a katonai hivatás népszerűsítése.

Korábban a Jobbik kezdeményezte az önkéntes honvédségi alapkiképzés és a tartalékos rendszer kibővítését. Ennek kapcsán a minap Novák Előd a Facebookon jelentette be, hogy ő is vállalja a haza védelmét. Mint írta, a rendszerváltás óta nem volt példa rá, hogy honvédszolgálatra jelentkezzen egy honatya. Ez a képviselői jogállással megfér, csak parlamenti javadalmazásairól kell lemondania a kiképzés és a szolgálat idejére nyáron.

Míg tehát az Országgyűlés szokatlanul hosszú nyári szünetet tart (foci-EB, majd olimpia lesz…), addig számomra a hazánk megvédése lesz a cél és a feladat. A Magyar Honvédséggel való szerződéskötésem során a „zsoldomról” való lemondás mellett kizártam a külföldre küldésem lehetőségét is, hiszen az Országgyűlésben is szoktam szorgalmazni: „magyar katonáinkat ne vigyék külföldre, a külföldieket vigyék el tőlünk”!

Novák Előd tervei szerint augusztusban a határt védené.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik