Belföld

A betegektől kérnek pénzt műszerekre Érden

Az öregedő eszközök cseréjére nincs pénz, és egyre több alkatrész romlik el.

Sok helyre kikerült az érdi rendelőintézetben az a felhívás, amelyen azt kérik a betegektől, hogy segítsék adományokkal az intézmény műszereinek cseréjét. Utoljára 2010-ben, uniós és önkormányzati támogatással vásárolhattak eszközöket, amelyek azóta sorra romlanak el – derült ki az RTL híradójából.

Egy rejtett kamerás felvételen arról beszélt egy dolgozó, hogy minden fontos eszköz, az ekg, az ultrahang, a szív ultrahang, a vastagbél-tükrözéshez és gyomortükrözéshez használt berendezések is tönkrementek, ezek cseréje sok milliós tételt jelent.

A rendelőintézet főigazgatója szerint a nagyobb műszerek működnek, de tavaly például a kiégett röntgencső pótlása nyolcmillióba került, és más alkatrészeket is nagyon ki kellene már cserélni. Ahogy öregszenek a gépek, úgy várható, hogy egyre több minden romlik el.

Külföldön 2-3 évente cserélik az ilyen eszközöket, Magyarországon erre nincs lehetőség, ezért tavaly alapítványt hoztak létre, amelynek a betegek eddig 700 ezer forintot adományoztak. Az önkormányzattól idén 32 milliót kaptak. A polgármester azt mondta: évi egymillió esetet látnak el az intézményben, nagy a gépek kihasználtsága.

Az RTL megkérdezte volna az Emberi Erőforrások Minisztériumát is, hogy tudnak-e az érdi helyzettől, de onnan a Belügyminisztériumhoz irányították őket, ahonnan az esti híradóig nem érkezett válasz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik