Belföld

Fischer: Budapest olyan városvezetést érdemel, amely jó gazdaként gondoskodik a város kultúrájáról

fischer iván (fischer iván, budapesti fesztiválzenekar, )
fischer iván (fischer iván, budapesti fesztiválzenekar, )

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar vezetője videóüzenetben fordult közönségükhöz. Ebben feleleveníti, hogy a Fővárosi Közgyűlés a szezon közepén, mindenféle egyeztetés nélkül 200 millió forinttal csökkentette a 30 éve működő, jelentős sikereket maga mögött tudó zenekar költségvetését. Mint mondta, ezt a döntést nem szertné kommentálni, azonban a következményeket felvázolta.

Ebben az évben el fog maradni 30 hangszerkóstoló iskolákban, ahol a Budapesti fesztiválzenekar zenészei segítik a gyerekek hangszerválasztását. Ugyancsak iskolákban elmarad tíz gyerekopera-előadás. Három nagyzenekari hangversenyt kell lemondanunk a Művészetek Palotájában, ezek jegyárait természetesen visszafizetjük

–    panaszolja a zenekar vezetője hozzátéve: decemberben le kell mondaniuk egy éjféli koncertet a Millenárison, tíz idősek otthonába sem jutnak el. elmarad három Johann Sebastian Bach zenéit bemutató templomi hangversenyük. Három olyan koncertet is le kell mondaniuk, melyeket vidéki, elhagyatott zsinagógákban tartottak volna és három, hátrányos helyzetű gyerekeknek szervezett koncert megtartására sem lesz mód.

Végül le kell mondanunk egy külföldi turnét is

– mondja Fischer Iván. A ravennai fesztiválra, Vilniusba, Rigába és a szentpétervári Fehér Éjszakák Fesztiváljára nem jutnak el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik