Belföld

Valós vagyonnyilatkozatokat akar a Jobbik

Országgyűlési határozati javaslatot nyújtott be Kulcsár Gergely. A Jobbik képviselője felülvizsgáltatná a parlamenti képviselők vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettséggel kapcsolatos hibás és hiányos szabályokat. Azt szeretné, ha a Mentelmi bizottság az Országgyűlésről szóló törvény módosításával lehetővé tenné a valódi ellenőrzést, büntetést.  szankcionálási lehetőségeinek. Ehhez szerinte olyan módosítás kell, amely szerint

a) a vagyonnyilatkozat kijavítására – a Mentelmi bizottság elnökének felszólítására – kizárólag a nyilatkozattételt követő hat hónapon belül legyen lehetőség,

b) az a) pont szerinti javítás esetén – a javítással érintett tény súlyára, így az eredetileg hibásan feltüntetett vagy hiányzó jövedelem, illetve ingó vagy ingatlan vagyon összegére tekintettel, azzal arányosan – a Mentelmi bizottságnak kötelessége a képviselő esedékes tiszteletdíjának csökkentését elrendelni, amelynek eljárási szabályai az Ogytv-ben kerüljenek szabályozásra,

c) amennyiben a vagyonnyilatkozat kijavítására hat hónapon túl kerül sor, vagy a nyilatkozat olyan hibában szenved, amely lényeges tény elhallgatását vagy annak szándékosan téves kitüntetését feltételezi, a képviselő mandátuma – a bizottság eljárását követően – összeférhetetlenség miatt szűnjön meg.

A Jobbik képviselője szerint ki kell dolgozni annak a szabályait is, hogy a hozzátartozói vagyonnyilatkozatok is nyilvánosak lehessenek.

Kulcsár Gergely előterjesztését azzal indokolta, hogy az utóbbi két évben számos politikai botrány volt a képviselői vagyonnyilatkozatokkal kapcsolatban.

„Kifelejtett” ingatlanokról, eltitkolt külföldi bankszámlákról, „elfelejtett” több százezres jövedelmekről szóltak a hírek. Legutóbb azt is meg lehetett tenni mindenféle következmény nélkül, hogy egy kormánypárti képviselő több, mint három év elteltével javította ki a vagyonnyilatkozatát, mivel egy büntetőügyben kiderült, hogy több millió forintot kapott állítólag kölcsönbe.

A sorozatos botrányok teljesen komolytalanná teszik a jelenlegi rendszert, a képviselői hivatás tekintélyét tovább rombolják, ami ellen muszáj lépnie az Országgyűlésnek. Kulcsár Gergely emlékeztetett rá, hogy két éve ez volt a véleménye Gulyás Gergelynek, az Országgyűlés fideszes alelnökének is, mégsem történt semmi.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik