Belföld

Valós vagyonnyilatkozatokat akar a Jobbik

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 04. 28. 13:58

Országgyűlési határozati javaslatot nyújtott be Kulcsár Gergely. A Jobbik képviselője felülvizsgáltatná a parlamenti képviselők vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettséggel kapcsolatos hibás és hiányos szabályokat. Azt szeretné, ha a Mentelmi bizottság az Országgyűlésről szóló törvény módosításával lehetővé tenné a valódi ellenőrzést, büntetést.  szankcionálási lehetőségeinek. Ehhez szerinte olyan módosítás kell, amely szerint

a) a vagyonnyilatkozat kijavítására – a Mentelmi bizottság elnökének felszólítására – kizárólag a nyilatkozattételt követő hat hónapon belül legyen lehetőség,

b) az a) pont szerinti javítás esetén – a javítással érintett tény súlyára, így az eredetileg hibásan feltüntetett vagy hiányzó jövedelem, illetve ingó vagy ingatlan vagyon összegére tekintettel, azzal arányosan – a Mentelmi bizottságnak kötelessége a képviselő esedékes tiszteletdíjának csökkentését elrendelni, amelynek eljárási szabályai az Ogytv-ben kerüljenek szabályozásra,

c) amennyiben a vagyonnyilatkozat kijavítására hat hónapon túl kerül sor, vagy a nyilatkozat olyan hibában szenved, amely lényeges tény elhallgatását vagy annak szándékosan téves kitüntetését feltételezi, a képviselő mandátuma – a bizottság eljárását követően – összeférhetetlenség miatt szűnjön meg.

A Jobbik képviselője szerint ki kell dolgozni annak a szabályait is, hogy a hozzátartozói vagyonnyilatkozatok is nyilvánosak lehessenek.

Kulcsár Gergely előterjesztését azzal indokolta, hogy az utóbbi két évben számos politikai botrány volt a képviselői vagyonnyilatkozatokkal kapcsolatban.

„Kifelejtett” ingatlanokról, eltitkolt külföldi bankszámlákról, „elfelejtett” több százezres jövedelmekről szóltak a hírek. Legutóbb azt is meg lehetett tenni mindenféle következmény nélkül, hogy egy kormánypárti képviselő több, mint három év elteltével javította ki a vagyonnyilatkozatát, mivel egy büntetőügyben kiderült, hogy több millió forintot kapott állítólag kölcsönbe.

A sorozatos botrányok teljesen komolytalanná teszik a jelenlegi rendszert, a képviselői hivatás tekintélyét tovább rombolják, ami ellen muszáj lépnie az Országgyűlésnek. Kulcsár Gergely emlékeztetett rá, hogy két éve ez volt a véleménye Gulyás Gergelynek, az Országgyűlés fideszes alelnökének is, mégsem történt semmi.

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2012. június 14.
Zaid Naffa, Jordánia magyarországi tiszteletbeli konzulja (j) mond beszédet a Buddha-Bar Hotel Klotild Palace megnyitó ünnepségén. Mellette Orbán Viktor miniszterelnök (k) és Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter áll. Budapest új luxusszállodáját az Erzsébet híd pesti hídfőjénél lévő Klotild Palotában jordán üzletemberek cége, a Mellow Mood Group alakította ki.
MTI Fotó: Kollányi Péter
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.