Sólyom László (Sólyom László)
Belföld

Sólyom: az iskola legyen ellentársadalom!

24.hu
24.hu

2016. 04. 28. 09:45

Az erőszakos rezsim teljesen félreviszi a reformokat – mondta a volt államfő egy oktatáspolitikai vitán.

„A rezsim fő jellemzője az erőszakosság, a központosítás, a kíméletlenség, ezzel a szükséges reformokat is teljesen félreviszik” – ezt mondta Sólyom László az Orbán-kormány oktatáspolitikájáról az Index beszámolója szerint. A volt köztársasági elnök szerdán este a konzervatív, de kritikus értelmiségiekből álló Eötvös József Csoport vitáján vett részt.

Sólyom az est moderátora volt, a résztvevők között pedig Bod Péter Ákos, Chikán Attila és Lányi András is jelen volt. Az egykori államfő bátorságukért dicsérte a tiltakozó mozgalmat elindító miskolci tanárokat, és arról beszélt, hogy távlati víziók nélkül egyetlen területet sem lehet megreformálni.

Porogi András, a budai Toldy gimnázium igazgatója szerint azért dühösek a tanárok, mert a központosítás során „megkérdőjeleződött az önképük”, vagyis az, hogy autonómiát élveztek abban, mi történik az osztályteremben. A tanári önértékelést alapvetően hasznosnak tartja, de rámutatott, „a focistától sem követelik meg, hogy minden passza után írja le, hogy csináltam egy beadást”. A tanári munka összetettebb annál, hogy minden elemét regisztrálni lehessen – mondta.

Setényi János oktatáskutató a lengyel reformokkal példálózott: ott az erős központosítás jelentős körzetesítéssel és infrastruktúrafejlesztéssel, az iskolarendszer átszabásával és pedagógiai reformjával járt együtt, amelynek eredményeként a lengyelek Európa élvonalába kerültek. A magyar diákok viszont a középmezőnyben ragadtak, kreatív problémamegoldási teszteken pedig csak Bulgáriát és Macedóniát előzik meg. A „szürke elit, mely itthon csúcsnak tartja magát, nemzetközileg csak kínosan átlagosan tud teljesíteni” – hangzott el.

Az iskola lehetőleg ellentársadalom legyen, sziget, mely ellenállásra is képessé teszi a gyerekeket, azzal szemben is, amit az utcán és a televízióban látni – vázolta fel álláspontját Sólyom.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.