Belföld

Meghalt a fertőző agyhártyagyulladással kezelt kisfiú

Mecses(2)(430x286).jpg (Array)
Mecses(2)(430x286).jpg (Array)
Este gyertyás megemlékezést tartanak iskolája előtt Szombathelyen. A többi gyerek nincs veszélyben.

 

A hetedikes fiút a szombathelyi kórházban kezelték, de életét már nem tudták megmenteni. Egyik napról a másikra lett beteg. Két hete pénteken még iskolában volt, majd hétvégén váratlanul belázasodott, hétfőn már otthon maradt. Később állapota annyira leromlott, hogy mentőt hívtak hozzá, kórházba vitték. Az iskola tegnap délután kapta a hírt, hogy a gyermek meghalt – idézte fel Nyugat.hu-nak Takács Imréné, az Oladi Általános Iskola igazgatója.

A többi gyerek nincs veszélyben.

Ezt hangsúlyozta az igazgató, emlékeztetve rá, hogy amikor múlt kedden megtudták, a fiú kórházba került, értesítették az ÁNTSZ-t. A tisztorvosi szolgálat munkatársai az egész napot az iskolában töltötték. A fiú osztálytársai antibiotikumos kezelést kaptak, értesítették a szülőket is. Azóta nem tapasztaltak újabb megbetegedést. Pánik sincs. A gyerekeket megrendítette társuk halálhíre, de szinte felnőttként kezelik a helyzetet. Az igazgató azt mondta, kedden este 7-re az iskola megemlékezést szervezett, a főbejárat előtt gyújtanak gyertyákat.

A helyi hírportálnak dr. Kulcsár Andrea infektológus, védőoltási szaktanácsadó azt mondta, hogy a mostani szombathelyi esetet is okozó C szerocsoportú meningococcus baktérium okozta fertőző agyhártyagyulladás ellen létezik védőoltás. Csecsemőknek már 2 hónapos kortól adható. Ez védelmet nyújthat a sok esetben súlyos maradvány tünettel járó fertőzések ellen. Elérhető szélesebb körű védelmet kialakító, többkomponensű oltóanyag is, melynek alkalmazását a serdülők és fiatal felnőttek részére javasolják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik