műtős (Array)
Belföld

Egészségügyi veszélyhelyzet jöhet

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 04. 26. 11:46

Mostantól bármikor kihirdethetik. Elfogadták az újabb egészségügyi salátatörvényt.

A változások tíz jogszabályt érintenek. A parlament 132 igen, 40 nem szavazattal és egy tartózkodás mellett fogadta el az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényt. Az új szabályozás nem tesz különbséget a teljes családok és az egyszülős háztartások között a gyermekápolási táppénzjogosultság számításánál. A jövőben a teljes családok is annyi táppénzes napra szerezhetnek jogosultságot, mint az egyedülállók. A módosítással az ügyintézés és a bürokrácia is csökken, a gyermekápolási táppénz igényléséhez nem kell belföldi jogsegélyt igénybe venni annak megállapítására, hogy a másik szülő hány nap gyermekápolási táppénzt használt már fel.

A jövőben a rezidensek a jelenlegi 200 nap helyett adott esetben a teljes naptári évben külső képzőhelyen tölthetik képzésüket. A módosítás után lehetőség lesz arra, hogy ideiglenes fiókgyógyszertár létesülhessen a legalább három napig tartó, tízezer embert meghaladó látogatottságú, zárt területen tartott rendezvények helyszínein. Korábban megoldatlan volt az olyan fesztiválok – mint a Sziget vagy a Volt – esetében a gyógyszerellátás biztosítása. Főszabály szerint ideiglenes fiókgyógyszertár létrehozására az adott fesztivál helyszínéhez – a távolság szerinti sorrendiséget betartva – a legközelebb eső három közforgalmú gyógyszertárat működtető vállalkozás egyike kaphat engedélyt, ha megfelel a vonatkozó törvényi rendelkezéseknek.

A módosítás szabályozza a dohányzást imitáló elektronikus eszközök forgalomba hozatalát és népszerűsítésük tiltását rendezvényeken vagy egyes személyek részére nyújtott szponzorálással. Cél továbbá a dohányzás fogalmának a kiterjesztése a forgalomban megjelenő új dohánytermékek használatára is. Négy új vegyület került fel a pszichotróp anyagok jegyzékébe. E jegyzék bővítése lehetővé teszi az előállítókkal és terjesztőkkel szembeni szigorúbb fellépést, mert a szerhasználók hozzáférése nehezebbé válik.

Jöhet az egészségügyi veszélyhelyzet

A képviselő rábólintottak, hogy a kormány egészségügyi veszélyhelyzetet hirdethessen. Így hatékonyan kezelhetők lesznek azok a helyzetek, amelyek esetén az állami szervek fokozottabb intézkedésére van szükség, de a különleges jogrend bevezetése még nem indokolt, illetve nem lehetséges. Az egészségügyi veszélyhelyzet kihirdetését követően a kormányhivatal adminisztratív, hatósági intézkedéseket hozhat azért, hogy az egészségügyi ellátást biztosítsa.

A törvény felhatalmazást ad a taktikai medicinával kapcsolatos szabályozásra, ezért szükséges törvényi szinten meghatározni, mit foglal magában a taktikai medicina. Ez alatt azt kell érteni, amikor a rendészeti szerv által meghatározott és lezárt műveleti területen a rendészeti szerv kijelölt szervezeti egysége, egészségügyi szolgáltatója egészségügyi tevékenységet végez. Ez a tevékenység – a körülmények okán, mint például ha fegyveres küzdelem zajlik vagy nem áll rendelkezésre bizonyos felszerelés – eltér az általános működési rendtől.

Egészségügyi veszélyhelyzet miniszteri jóváhagyással kihirdethető akkor is, amikor katasztrófahelyzet nem áll fenn, de az egészségügyi feladatok más módon nem biztosíthatók. Veszélyhelyzet idején a fővárosi és megyei kormányhivatal az illetékességi területén átmenetileg módosíthatja az alapellátás körzethatárait, az ellátási terület határait, átírhatja a betegbeutalás rendjét, ki is rendelhet egészségügyi dolgozókat.

Korábban az MSZP jelezte, azért nem támogatja a módosítást, mert a kormány akár már most is kihirdethetné az egészségügyi veszélyhelyzetet, mivel az ágazat rendkívül mély válságban van. A Jobbik szintén elvetette a kabinet javaslatát, mivel az egészségügyi veszélyhelyzet “gumiszabályok” alapján is elrendelhető

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - JULY 24:  U.S. President Donald Trump waves as walks to Marine One while departing from the White House on July 24, 2017 in Washington, DC. President Trump is traveling to Beaver, West Virginia where is will speak to Boy Scouts at the at the 2017 National Scout Jamboree.  (Photo by Mark Wilson/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.