Belföld

Ismét keresztbe tett a földhivatal a Felcsút környéki földek után nyomozó újságírónak

Írásos határozatban is elutasította hétfőn a Bicskei Járási Hivatal a Direkt36 kérését, hogy Felcsút környéki földek tulajdoni lapjaiba tekinthessen be újságírójuk – írta meg az oknyomozó portál. Az ügy előzménye, hogy Vorák Anita, a Direkt36 újságírója (a vele készült interjúnkat itt találja) március végén a Bicskei Járási Hivataltól szerette volna elkérni több, Felcsút környékén található földterület tulajdoni lapját, ám ezt a hivatal megtagadta tömeges adatkérésre hivatkozva.

A mostani, írásos határozat indoklása szerint a tulajdoni lapba való betekintés során nem lehet visszaélni az ingatlan-nyilvántartás nyilvánosságának elvével, mert ezek csak egyedi esetekre szólnak, márpedig az újságíró megítélésük szerint tömegesen akart megszerezni személyes adatokat.

Vorák Anita márciusban 175 darab tulajdoni lapot nézett át, akkor ez a szempont még nem merült fel a Bicskei Járási Hivatal földhivatalában. A Direkt36 fellebbezni fog a határozat ellen, mint írták,

a betekintéseket azért kértük, hogy olyan információkat gyűjtsünk, amelyek segítenek abban, hogy közérdekű ügyekben tájékoztassuk a nyilvánosságot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik