Belföld

Pintér Sándor benyújtotta a terrorellenes javaslatcsomagot

Az is kiderül belőle, hogy a kormány szerint „reális veszélyt jelent”, hogy a bűnözők a hagyományos hírközlési szolgáltatóktól áttérnek az internetre.

Pintér Sándor benyújtotta az Országgyűlésnek a Belügyminisztérium terrorellenes javaslatcsomagját.

Az MTI szerint a csomag egyik lényegi eleme, hogy a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ a továbbiakban nemzetbiztonsági szolgálatként, Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ (TIBEK) néven működik. Ennél fontosabb, hogy a törvény rendelkezne a titkosított kommunikáció korlátozásáról. A TEK a jövőben a védett személyek védelmén túl létesítményvédelmi feladatok ellátására is jogosult lehetne, és azt is lehetővé tennék, hogy a katasztrófák elleni védekezésért felelős miniszter rendeletben szabályozza a terrorfenyegetettség szintjéhez igazodva, az egyes tevékenységek és rendezvények kapcsán a szükséges többlet biztonsági követelményeket és korlátozásokat.

A TIBEK nem lenne jogosult titkos információgyűjtő tevékenység végzésére, de hozzáférne az állami szervek adatállományaihoz és a központi államigazgatási nyilvántartásokhoz, tájékoztató rendszert működtetne, értékelő jelentéseket készítene a kormány számára.  A TIBEK-et képessé kell tenni az együttműködő szervek nyomozási és felderítő tevékenységének széleskörű támogatására, amely magába foglalja a titkos információgyűjtések és a büntetőeljárások kezdeti stádiumtól történő taktikai támogatását, valamint eljárást kezdeményező indító jelzések, elemzések adását, illetve készítését – áll az előterjesztésben.

A javaslatcsomag szerint „reális veszélyt jelent”, hogy az általános kommunikációs szokások megváltoztak, a hagyományos hírközlési szolgáltatók helyett internet alapú globális kommunikációs szolgáltatásokat vesznek igénybe a bűnözői körök. Emiatt megteremtenék annak lehetőségét, hogy „a szolgáltató köteles legyen megadni mindazokat az adatokat és információkat, amelyek a titkos információgyűjtés eszközeinek, módszereinek alkalmazásához nélkülözhetetlenek, így a titkosítási szintet érintő információkat is”. A jogszabály a szolgáltató részére kötelező jelleggel írná elő a Nemzetbiztonsági Szakszolgálattal történő, a titkos információgyűjtés feltételeit érintő megállapodások megkötését.

Megteremtenék annak lehetőségét is, hogy a rendőrség a határterületen, a határátkelőhelyeken kívüli terület őrzése érdekében, valamint az állam működése szempontjából kiemelten fontos, illetve a kormány által létesítménybiztosítási intézkedésre kijelölt területeken képfelvevő és felderítő eszközöket helyezhessen el. Eltörölnék azt a korlátozást, amely szerint a képfelvevők által készített felvételeket csak a rögzítés helyén elkövetett jogsértő cselekmények esetén lehet felhasználni.

Az 59 oldalas javaslatcsomag a parlament honlapján elérhető. A terrorellenes intézkedéscsomagról az elmúlt hetekben több ötpárti és szakértői egyeztetést is tartottak. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik