Belföld

Habony biztosítás nélkül vitte haza a 300 milliós festményeket

habony (Array)
habony (Array)

Miután az Átlátszó kiderítette, hogy a Szépművészeti 10 értékes festményt adott kölcsön a Habony Árpádhoz köthető Szerb utca 9.-be, jogosan merült fel a kérdés, milyen állapotban kerültek vissza a képek a múzeumba. A Szépművészeti viszont nem engedélyezte a festmények megtekintését.

Az oldal ezután kérte ki a 300 millió forint értékű festmények biztosítási szerződését a kölcsönzés idejéről. Ezek a papírok azonban váratlan információkat tartalmaztak, hiszen a képek Szerb utcai tárolásuk alatt

nem voltak biztosítva.

Habony esküvői tanúja, Baán László szerint cége, a Brand Lab Kft. vállalta a felelősséget a képekért. Mivel a cég saját tőkéje (56 millió forint) nem fedezte a festmények értékét, előírták egy kereskedelmi biztosítás megkötését, amit a TV2 új gazdasági igazgatójának, Halkó Gabriellának kellett volna megtennie. Ez azonban elmaradt.

A Szépművészeti azt nyilatkozta, hogy a biztosítási szerződéskötés folyamata elkezdődött, de nem fejeződött be. Személyi felelősség nincs.

Cikkünk megjelenése után levelet kaptunk a múzeumtól, amit változtatás nélkül közlünk:

A kölcsönzési (letéti stb.) szerződések esetén a hatályos jogszabályok nem írták elő a kölcsönadott műtárgyakra vonatkozó biztosítás megkötését. A vonatkozó jogszabály hatályos szövege (1997. évi CXL. törvény) ilyen esetekben pénzügyi biztosítékot kér, a Kölcsönvevő által tett teljes kártérítési felelősségvállalásra vonatkozó garancianyilatkozat pedig ennek megfelel. Ez a konkrét ügyben alkalmazott megoldás egyébként egyezik a közgyűjtemények által korábban e tekintetben folytatott jellemző biztosítékadási gyakorlattal. A Szépművészeti Múzeum – a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményét is beleértve – jelenleg hozzávetőlegesen 3000 műtárgyat kölcsönöz, ebből mintegy 1200 műtárgyat nem muzeális intézmények számára, szinte kivétel nélkül ingyenesen, ugyanilyen jogi konstrukcióban, külön biztosítási szerződés nélkül. A jogviszony megszűnését követően egyébként a kölcsönzött műalkotások 3 hónap elteltével sértetlenül és hiánytalanul kerültek vissza a Szépművészeti Múzeum raktárába. A bérleti időtartam alatt több mint félmillió forint bevételt jelentett a kölcsönzés a múzeum számára.

Helyreigazítás

Internetes lapunk Belföld rovatában 2016. április 14. napján megjelent „Habony biztosítás nélkül vitte haza a 300 milliós festményeket” című cikk alábbi állítása nem felel meg a valóságnak. Valótlanul állítottuk azt, hogy a festményekre vonatkozó kereskedelmi biztosítás megkötését, a TV2 új gazdasági igazgatójának, Halkó Gabriellának kellett volna megkötnie. Ezzel szemben a valóság az, hogy a Szépművészeti Múzeumnak kellett a bérlet ideje alatt biztosítást kötnie, a Brand Lab Tanácsadó Korlátolt Felelősségű Társaság kötelezettsége csupán a biztosítási díj kiegyenlítésére irányult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik