Belföld

Kiss László-ügy: terhes lehetett a megerőszakolt lány

Sokan találgatják, ki lehetett, aki előásta a privatkopo.hu-nak Kiss László 1961-es csoportosan elkövetett nemi erőszak ügyének iratait. A találgatások kapcsán került reflektorfénybe Hornyák Viktor debreceni úszóedző. Hornyák már elég régen hadban áll a Magyar Úszó Szövetséggel: az edző elsősorban azt nehezményezi, hogy a szövetség forrásainak az elosztása nem megfelelő, egy szűk, kiválasztott réteg dúskál a javakban, de a hátországra nem fordít elegendő pénzt a MÚSZ. Ennek időtlen idők óta hangot ad Sándor Széles Workshop / Széles Sándor Úszó-Nevelő Műhely névre hallgató közösségi oldalán. Hornyák 2015-ben megpályázta a MÚSZ elnöki székét, nagyrészt azért, hogy végre nyomon követhetőek legyenek a szövetségben a pénzek.

Megkerestük a debreceni úszóedzőt, aki a következőket mondta a 24.hu-nak:

“Ez az ügy azt mutatja, nálunk az erőszak egy norma, ilyen emberek magas pozíciót tölthetnek be, és ráadásul a szövetség mindezek után most meg is erősíti.

Nem is ez az egy bűne van neki, ez csak a felszín, ezt is eltitkolták volna, ha nem rendőr a lány apja. Kiss László kortársai mesélték, csak három hét után jelentették fel őket hivatalból, mert szegény lány nem merte elmondani a szüleinek. Ez érthető, a statisztika szerint a szexuális bántalmazások tíz százaléka derül ki. De megijedt, hogy terhes, ezért megpróbálta elvetetni a magzatot valamilyen házi módszerrel, de nagyon rosszul lett és be kellett szállítani a kórházba.

Ott derült ki minden.

Úgy tudni, volt ott egy negyedik ember is. Ő már meghalt. Híres műugró volt, már akkor beszervezett III/III-as, ezért tusolták el az ő nevét. Az, hogy Kiss most az Adatvédelmi Hivatalhoz fordult, azt jelenheti, van még mit titkolnia?

A történetet először Dániában, 2013-ban, a rövid pályás Eb-n egy sörözőben az akkor új, Dél-Afrikából hazaérkezett utánpótlás kapitány (Törös Károly – a szerk.) mesélte el, osztotta meg az oda kiutazó magyar úszóedzők egy csoportjával. Őt barátja, Kiss Laci hozta haza. Amikor megivott egy-két sört, elkezdte mesélni ezt a sztorit a Laciról, hogy bizonyítsa, mennyire jóban van vele, el is mondta, Lacitól tudja az egészet. Szinte szó szerint azt, ami a jegyzőkönyvben le van írva. Azóta persze tagadja, hogy ő volt.

Nekem öt lányom van és ez engem mérhetetlenül felháborított. Ez erkölcstelen dolog. Én már korábban kiraktam a közösségi oldalamra párszor. Feljelentéssel fenyegetőztek már akkor is Gyárfásék, de én mondtam nekik, remek, jelentsetek fel, legalább kiderül az igazság.

Minden újságíró azt kérdi, miért most szivárogtattam ki a Privátkopónak mindezt. De nem én szivárogtattam ki. Én nem is ismerem ezt a lapot.

De nem is az a kérdés, ki szivárogtatta ki. Szeretném megkérdezni az összes magyar médiumtól, miért csak most derült ki ez az egész, és miért próbálják most hibáztatni az újságírót, aki ezt az egészet kiásta, azokat, akik a témával foglalkoznak? Pedig ettől tisztul a társadalom.”

Kiss László és Törös Károly (Forrás: Facebook)
Kiss László és Törös Károly (Forrás: Facebook/vontoros)

Csütörtökön délután rendkívüli ülést hirdetett a százhalombattai képviselőtestület, ahol arról terveznek dönteni, maradhat-e Kiss László a város alpolgármestere, miután fény derült a bűnügyre. Az ülés előtt rögtönzött sajtótájékoztatót tartott Menyhért Mészáros László, a Privát Kopó újságírója, aki elsőként írt a nemi erőszakról. Azt mondta: egy idős úszónő az informátora, és a korabeli periratok alapján nem igaz, hogy az áldozat teherbe esett volna. Hozzátette: nem is a szülei, hanem egy barátnője beszélte rá, hogy tegyen feljelentést.

Az interneten elindult egy aláírásgyűjtés Kiss László és Gyárfás Tamás ellen: a peticiok.hu oldalon lehet virtuális aláírással demonstrálni a lemondásukért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik