Belföld

Kipaterolják az ürgéket a Liszt Ferenc Repülőtérről

ürge (ürge)
ürge (ürge)

Új műszeres leszállító rendszert telepít a Budapest Airport, ezért lezárják csütörtöktől a repülőtér 2-es futópályáját, várhatóan három hétre. A forgalommentes időszakban kisebb karbantartásokat is elvégeznek a futópályán, többek között a pálya közelében élő ürgéket is összegyűjtik a szakemberei – mondta az InfoRádiónak Hardy Mihály, a Budapest Airport szóvivője.

Az új rendszer kiépítésének költsége 465 millió forintjába kerül a repülőtérnek, a lezárás időszakában az eggyes futópálya helyettesíti a kettest. A lezállító rendszer cseréjének még a nyári csúcsidőszak előtt be kell fejeződnie. Hardy Mihály egy izgalmas feladatról is beszámolt az InfoRádióban:

Az ürgéket – akik előszeretettel települnek a repülőtér futópályája közelébe, mivel ott kevesebb természetes ellenségük él – is megpróbáljuk élve befogni, összeszedni és kitelepíteni

– fogalmazott a Budapest Airport szóvivője. Hozzátette: az ürgék önmagukban nem jelentenek veszélyt a repülésre, de mivel a nagy testű ragadozó madarak kedvenc csemegéjének számítanak, szerencsésebb, ha a repülőtértől távol élnek. Az ürgéket a Kiskunsági Nemzeti Parkba telepítik át.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik