Belföld

A Belügyminisztériumnak lövése sincs, kik támadták meg a magyar informatikai rendszert

Még szombaton, amikor kiderült, hogy folyamatosak a külföldi támadások magyar kormányzati oldalak ellen, levelet küldtünk a Belügyminisztériumnak. Azt kérdeztük, hogy konkrétan milyen támadásokról van szó és mely országokból. Levelünkre most válaszoltak. De nem derült ki, kik támadtak.

A támadás során kiesett szolgáltatások elérhetőségének helyreállítása, az eset kivizsgálása és a hasonló esetek hatásának mérsékléséhez szükséges intézkedések végrehajtása folyamatban van, írta a BM.

Az viszont kiderült, hogy a támadók az „elosztott szolgáltatás megtagadási támadás (DDoS – Distributed Denial of Service) módszerét alkalmazták. Ezt a támadók a célpont szerverek leterhelésével érhetik el oly módon, hogy olyan mennyiségű adatot továbbítanak a támadott szerver felé, hogy az a valós kérésekre már nem képes válaszolni. A DDoS támadások során a támadó nem fér hozzá érzékeny információkhoz, azonban a szolgáltatások elérhetetlenné tételével jelentős társadalmi és anyagi kár okozására képes, ezért jelentős fenyegetést jelent többek között az elektronikus közszolgáltatások számára is”.

A mostani támadás összetettségét és komplexitását jellemzi, hogy a támadások során felhasznált számítógépek valós címeit rejtették, több DDoS támadásfajtát kombináltak, valamint a támadás erősségét – szükség szerint, annak hatását figyelve – növelték a tárca szerint.

„A támadáshoz hamisított IP címeket használtak fel, ami miatt a támadók, vagy akár a támadás céljából felhasznált számítógépek nem, vagy nehezen azonosíthatóak. A támadást ezidáig semmilyen ország vagy szervezet nem vállalta magára.”

A támadás körülményeinek pontos megállapításához szükséges vizsgálatokat, a támadások nyomainak elemzését a Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NKI) és a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ Zrt.) szakemberei jelenleg is folytatják, a NISZ Zrt. a szolgáltatások elérhetőségét biztosítja, írták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik