Belföld

A rendszerváltástól csupán ugrás a buzizás, szökellés a terroristázás

Már ha kereszténydemokrata kap szót. Legyen Olcsó Romavoksok Önkormányzata? Parlament Boldog véggel.

A múlt heti brüsszeli terrortámadás áldozataira, valamint a múlt héten elhunyt Pozsgay Imrére emlékezve nyitotta a t. Ház mai ülését Kövér László.

Habony Árpád döntötte el, hogy megszűnik a Klik

– ezt már az elsőként napirend előttiző zöld Ikotity Istvántól tudtuk meg.

Annak kapcsán, hogy Pukli direktorék holnap megtartják a polgári engedetlenségbe öltöztetett sztrájkjukat, Ikotity úgy véli, a demonstrációra a kormány kényszeríti a munkavállalókat. Az LMP felszólítja Orbánékat, „semmilyen retorzió ne érje” a tiltakozókat. A válaszadó Völner Pál államtitkár szerint „nyílt, politikai hecckampány zajlik” az oktatásban.

Soltész szökell

Huszonhat évvel ezelőtt ezekben a napokban zajlottak az első szabad választások, erről a kereszténydemokrata Soltész Miklós emberi államtitkár beszél, s hogy miért?

Hát hogy oda lyukadjon ki, hogy a magyar balosok ma „a magyar emberek ellen politizálnak”, terroristákat támogatnak, „teljesen más kultúrájú emberek letelepedését” szorgalmazzák, emellett támogatják a melegeket, sőt „ezt már-már kötelezővé teszik”.

Soltésznak külön fáj, hogy az Európai Parlament (szocdem) elnöke, Martin Schultz szerint Szegedre lehet küldeni menekülteket, hiszen az egy balos politikus vezette város.

Fotó: Pál Anna Viktória
Fotó: Pál Anna Viktória

A hazai cigányságra a legnagyobb veszély a kormány által „garázdálkodni hagyott” politikus cigányelit, Farkas Flórián és köre

– a jobbikos Mirkóczki Ádám véli így a cigányintegrációs források útját elemezve. Mirkóczki szerint „ez már nem lojalitás, hanem bűnpártolás, Btk-ba ütköző tett”.

Olcsó Romavoksok Minisztériuma

A politikus úgy sejti, cserébe azt várja el a Fidesz, hogy Farkas Flórián a választásokon szállítsa a pártnak a romák szavazatait.

Mirkóczki Olcsó Romavoksok Önkormányzatára keresztelné az Országos Romaönkormányzatot, és követeli, vagyonát foglalják le, vezetőit törvény előtt vonják felelősségre, az ügyben álljon fel parlamenti vizsgálóbizottság.

A szocik Zuglóban is lehúznák az autósokat

Az MSZP-s Tóth Csaba a zuglóiakért izgul interpellációban, konkrétan azon, hol parkolnak majd a most épp bontás alatt álló Népstadion helyére épülő új arénába érkező szurkolók, s hová teszik majd autójukat a turisták, ha fölépül a Városligetben az új múzeumi negyed. Tóth nem talált e probléma orvoslására szolgáló költségvetési sort a vonatkozó büdzsékben.

Fotó: Pál Anna Viktória
Fotó: Pál Anna Viktória

Rétvári államtitkár csupán félig nyugtatta meg képviselőtársát, ugyanis a kormány nem parkolóhelyekben gondolkodik, hanem tömegközlekedésben, de azért a Közlekedési Múzeum mellett, valamint az Ötvenhatosok terén lesz mélygarázs, a sínek mellett pedig buszok dekkolhatnak majd.

Viszonválaszában Tóth, kevéssé autósbarát módon, szorgalmazza, Zuglóban is legyen fizetős a parkolás. Gratulálunk.

Népszopástól a Duna-Ipoly Nemzeti Bankig

A hétvégén a köztévé örvendeztetett meg bennünket parádés nyelvbotlással, most a t. Ház is gazdagítja ezt a műfajt, ha nem is oly mondénul, mint az MTVA-n Meszes Boglárka:

a fideszes Csenger-Zalán Zsolt Duna-Ipoly Nemzeti Bankról beszél, majd a bankot parkra módosítja, nyilván a korrupcióellenes küzdelem, valamint a kökörcsintranszparencia részeként.

Te egyszer s mindenkorra felelőssé lettél azért, akit megszelídítettél.

A fideszes Bencsik János idézi ezt A kis hercegből az állatvédelemről interpellálva. Bencsik szerint kevés a jószágot védő törvény, kevés a szankció, kellenek „nevelő és szemléletformáló programok is”.

Szabad a Gazdi Program. Ez van nekünk. A válaszadó Zsigó Róberttől tudjuk meg ezt.

Fotó: Pál Anna Viktória
Fotó: Pál Anna Viktória

Bencsik a Fidesz renitense, csak eggyel van beljebb, mint egykori harcostársa a földügyekben, a 2014-ben lapátra tett Ángyán József. Bencsik taktikusabb versenyző, maradt. Ha lenne helyünk, időnk, elmerengenénk azon, hogy vajon a tatabányai expolgármester, Bencsik szelídítette meg a Fideszt, vagy fordítva, meg azon is, hogy utóbb ki vadult meg, Bencsik vagy a pártja.

Az aktuális lényeg: Bencsik elfogadta az interpellációjára kapott államtitkári választ. Szabad a Gazdi.

Az ott élő cigányszegregátum

„A Jobbik sikeresen szorítja vissza a bűnözést, és normalizálja a közállapotokat a cigánytelepeken.” E címmel interpellál a párt képviselője, Volner János, aki „ott élő cigányszegregátum”-ról beszél.

Volner azt kifogásolja, hogy míg pártja “eltökélt abban, hogy rendet tegyünk”, Tiszavasváriban (ahol jobbikos a polgármester) a helyi kormányhivatal akadályozza őket ebben. Pogácsás Tibor államtitkár evidenciával válaszol: a vonatkozó törvények szerint az önkormányzatok mellett a rendőrség feladata a közbiztonság biztosítása.

Aki kórházba kényszerül, számoljon azzal, hogy fertőzéseknek teszi ki magát a botrányos higiéniás körülmények miatt?

A szoci Korózs Lajos kérdi, vagy inkább állítja ezt.

Európai szinten évi négymillió fertőzés és harminchétezer haláleset róható fel a kórházi kezeléseknek

– Rétvári államtitkár válaszol ezzel, állítva, Magyarországnak uniós szinten e téren sincs miért szégyenkeznie.

Fotó: Pál Anna Viktória
Fotó: Pál Anna Viktória

Mire Korózs azt mondja, vissza kéne tolni a kórházakba az elmúlt években onnan kivont pénzt. Márpedig az a pénz, számolja Korózs, nagyjából annyi, amennyiből stadionok épültek országszerte. Sorolt premisszákból a politikus azt hozza ki, hogy „tudtommal stadionban még nem gyógyult meg senki”. Pedig juthatott volna valami értelmes konklúzióra is, munícióval igazán bőségesen szolgál a magyar egészségügy. De ha nem, hát nem.

Boldog vég

Abcúg hazázás

Utóbb Schiffer András ügyrendi javaslatként felvetette: mivel szerinte az azonnalik nem arra valók, hogy kormányzati politikusok ellenzéki pártokat ekézzenek, eztán a Boldog-Völner fellépéshez hasonló esetekben a levezető elnök vonja meg a szót a boldogoktól. Latorczai levezető elnök elutasította Schiffer ideáját, az LMP vezetője a házbizottsághoz fordul.

A hazanapirendelőttizést, hazainterpellációt, hazaazonnalizást rendre igyekszünk kifelejteni parlamenti tudósításainkból, hiszen mégiscsak kamu a köbön, amikor kormánypárti képviselő kérdez kormányzati politikust, de most kivételt teszünk.

A fideszes Boldog István „Rokonok országa? Honnan származik a jobbikos politikusok közvetlen hozzátartozóinak jövedelme” címmel azonnalizza Völner államtitkárt. Ne vegyük fel azt a szálat, hogy kormányról (erről a kormányról) nézve mennyire ízléses egy ellenzéki párt szemére vetni, hogyan osztja be az állami támogatást. (Rokonok is kapnak megbízást, naná.) Inkább rögzítsük: Boldognak választ a házszabály szerint Völner adhat, de ez nem akadályozza meg a Jobbik-frakció tagjait abban, hogy nevetéssel, bekiabálásokkal kísérjék a róluk/nélkülük szóló dialógust.

A csúcs, amikor Völner és Boldog rosszallja, hogy a Jobbik egy pártközeli autószerelőtől több millió forintért rendelt tanulmányt, a Jobbik-frakcióból (tán Apáti képviselőtől) a következő, közös kacagással kísért reakció érkezik:

Nálunk még az autószerelők is ilyen képzettek!

Menjünk haza. (Az azonnaliknak vége, ami eztán jön, itt olvasható.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik