Belföld

Erdő Péter: a húsvét öröme felelősségre szólít, de reményt is ad

24.hu
24.hu

2016. 03. 26. 20:11

A Vatikánban teljes sötétségbe borul a Szent Péter-bazilika.

Zsúfolásig megtelt szombat este a Szent István-bazilika, ahol Erdő Péter bíboros, esztergomi érsek tartott húsvéti vigíliát. „A feltámadás fényében felelősek vagyunk egymásért, népünkért és a teremtett világért” – mondta.

Erdő Péter szentbeszédében hangsúlyozta: a húsvét öröme felelősségre szólít, de egyben erőt és reményt is ad, mert „Isten minden jó igyekezetünkben szeretettel kísér minket”. A feltámadt Krisztus megjelenésekor azt mondta tanítványainak: „Ne féljetek!” és ugyanezt mondja nekünk is, „mert az élet és a szeretet lehetőségei meghaladják az emberi képzeletet, mert földi és örök életünk Istenben van elrejtve” – fogalmazott a bíboros.

A Vatikánban a teljesen sötétbe boruló Szent Péter-bazilikában kezdődik virrasztás nagyszombat este. A húsvéti vigília fél kilenckor a Szent Péter-bazilika bejáratánál indul, ahol Ferenc pápa megáldja a tüzet és a húsvéti gyertyát. Innen a bazilika főhajóján az oltárig haladnak. Ezalatt a hívőkkel teli székesegyház teljes csendben és sötétben van, csak a papok és a hívők kezében levő gyertyák világítanak. A bazilikában akkor gyulladnak meg a fények, amikor a pápa az oltárhoz ér. A szertartás során megszólalnak a Szent Péter-bazilika addig néma harangjai is.

Ferenc pápa a virrasztáson tizenkét fiatalt és időst részesít a keresztség, valamint az első áldozás és bérmálkozás szentségében, akik a világ különböző országaiból érkeznek.

A Szent Péter tér és a Vatikán egész környékén kiemelt a biztonsági készültség. A bazilikába tartó hívőket egyenként fémdetektorral ellenőrzik a Szent Péter térre való belépéskor. (MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor Angela Merkel greets an interactive robot at the digitalSTROM stand during the annual Girl's Day fair at the chancellery in Berlin on April 26, 2017.
The fair aims to attract young women to hi-tech and engineering jobs.  / AFP PHOTO / John MACDOUGALL
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.