Belföld

Vádat emeltek az állami pénzből épülő papírgyár vezetői ellen egy MFB-hitel miatt

Négy ember ellen emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) egyik 2005-ös hitelügyletével összefüggésben tartozás fedezete elvonásának bűntette miatt – közölte a főügyészség szóvivője a Magyar Nemzettel.

A napilap pénteki számában Nagy Andrea elmondta, hogy a vádirat szerint a vádlottak gazdasági tevékenységük során a tartozás fedezetéül szolgáló vagyon egy részét elvonták, és ezzel az egyik hitelező kielégítését részben meghiúsították.

A Magyar Nemzet a Szolnoki Törvényszéktől megtudta, hogy négyből három vádlott a hitelt felvevő Higi Zrt. igazgatósági tagja, negyedik társuk pedig a Star Ingatlanfejlesztő Kft. ügyvezetője.

A lap emlékeztetett arra, hogy a Higi 2006-ban annak ellenére kapott összesen tízmilliárd forint hitelt papírgyár építésére az MFB-től, hogy a bank kockázatkezelési igazgatósága felhívta a figyelmet: cég pénzügyi helyzete nehezen átlátható. A Higi a hiteleit nem tudta törleszteni, ám papírgyártásból származó bevételeit a Star Kft.-nek utalta, holott a hitelszerződés szerint minden bevétele az MFB-t illette volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik