Belföld

Keresztbe tett a bíróság a rezsibiztosnak: a posta szerződései közérdekű adatok

Csütörtökön első fokon ítélet született abban a perben, amit Tóth Bertalan szocialista képviselő indított a Főgáz ellen. A Fővárosi Törvényszék döntése szerint nyilvánosságra kell hozni, hogy mennyiért nyomtatja, borítékolja és szállítja ki az állami tulajdonban lévő posta a szintén állami Főgáz számláit. A bíróság az infótörvényből és az alkotmányból vezette le, hogy ezek az adatok nem lehetnek titkosak – számolt be a 444.hu.  Tóth Bertalan arra volt kíváncsi, hogy a Főgáz milyen szerződéseket kötött a Díjbeszedő vállalatcsoporttal és a Magyar Posta vállalatcsoporttal a számlázásokkal kapcsolatban.

Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke nyújtotta be azt a törvénymódosítási javaslatot, amely szerint semmilyen adat nem lehet közérdekű, amely aránytalan sérelmet okozna a posta üzleti tevékenysége szempontjából. A javaslatot el is fogadták, Áder János köztársasági elnök azonban nem írta alá a visszamenőleges hatályú törvényt, hanem visszaküldte alkotmányossági normakontrollra. Azóta elfogadták az MNB alapítványi költéseire vonatkozó titkosítási javaslatot is, amelyet a köztársasági elnök szintén nem szignózott. A cikk szerint a Fővárosi Törvényszék csütörtöki ítéletéből közvetetten következik, hogy a posta kivétele az infótörvény hatálya alól ellentmond az eddigi magyar törvényeknek és az alkotmánynak is.

Ha a Főgáz fellebbez, akkor egyelőre tovább titkolózhat, ebben az esetben az lesz a nagy kérdés, hogy az Alkotmánybíróság mit kezd a posta szerződéseit titkosító törvénnyel. A cikk szerint ha csak a törvény visszamenőleges hatályát tartanák alkotmányellenesnek, akkor ebben az aktuális ügyben – és a további folyamatban lévő, vagy e napokban benyújtott adatigénylési ügyekben – még lenne remény arra, hogy kiderüljön, az állami pénzt kezelő cégek hogyan gazdálkodnak. Ha a teljes törvényt alkotmányellenesnek találnák, akkor később is maradna lehetőségük az adófizetőknek megtudni, hogyan használják a pénzüket – írják.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik