Belföld

24-ből két orvos maradna Magyarországon

A nyugat.hu ír arról, hogy egyes karokon 24 orvostanhallgatóból mindössze ketten tervezik, hogy a szakvizsga után is Magyarországon marad, és itt áll munkába. A Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (ReSzaSz) azt szeretnék elérni, hogy a többi visegrádi országhoz hasonlóan, Magyarország a jelenlegi négy százalék helyett, a GDP-je hat, hat és fél százalékát költse az egészségügy finanszírozására.

A négy nappal ezelőtt indított petíciót immár több mint tízezren írták alá. Így szól:

Egyetértek azzal, hogy a minőségi betegellátás, a betegbiztonság kialakítása, és a korrupció nélküli egészségügy megteremtése érdekében a mindenkori magyar kormány Nemzeti Ügyként kezelje az egészségügyet, és ennek részeként az egészségügyre fordított közkiadásokat a bruttó hazai termék (GDP) minimum 2 százalékával emelje 3 éven belül.

Elemzők szerint a magyar egészségügyi ellátórendszerből legalább éves szinten 600 milliárd forint hiányzik ahhoz, hogy az ágazat ismét a fejlődés útjára léphessen – írja a szakszervezet.

Egy név nélkül nyilatkozó orvos például a nyugat.hu-nak elmondta: nem ritka az, hogy éjszakánként negyven-ötven ágyra egyetlen segédápoló jut csupán, és az éjszakás nővérek gyakran sírva fakadnak a kimerültségtől. Aki teheti, menekül az egészségügyből a rossz körülmények miatt, folyamatosak a felmondások is.

A várólisták is csak azért rövidülnek, mert a műtős orvosok többet dolgoznak, ami miatt a kevesebb ápolóra sokkal több beteg jut – tette hozzá.

A témát kifejtő cikkünket ide kattintva olvashatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik