Lázár János sajtótájékoztatója
Belföld

A kormány nem tud semmit a közigazgatás centralizálásáról, de ha egyszer mégis lenne ilyen, nagyon jól járnának

24.hu
24.hu

2016. 03. 02. 10:29

Tízezer ember maradna állás nélkül, ha a kormány centralizálná a közigazgatást, írja a nol.hu. Lázár János legutóbb még tagadta, hogy a kormány átalakítaná az önkormányzati rendszert. Pedig állítólag náluk van a “Hatékony helyi közigazgatás” című stratégiai elemzés készítőinek dokumentuma, aminek viszont a Miniszterelnökséget vezető miniszter nem ismeri a tartalmát.

Nemcsak ők, hanem a Belügyminisztérium sem tud semmit a 12 oldalas iratról, pedig több mint valószínű, hogy ez valóban létezik. Különben nem okozott volna ekkora felháborodást a polgármeseterek körében.

A irat készítői úgy látják, az önkormányzatok azért nem tudnak hatékonyan működni, mert a települési hivatalok sokféle megoldást alakítottak ki, aminek eredménye “óriási eladósodottság, korrupció, átláthatatlan, nem hatékony működés lett”. Erre lenne a megoldás a “szabványosítás, a kontroll és a centralizálás”. A terv szerint központokat kellene létrehozni, ahol a feladatok koncentráltan elvégezhetők.

A dokumentumban a Klikre úgy tekintenek, mint egy próba a közigazgatás átalakítására, aminek azonban kudarcait kicsit mintha félreértelmeznék. Úgy látják, a fokozatosság elve szerint kell végrehajtani a centralizálást. A helyi hatóságok ezt nem szeretnék, de az nem biztos, hogy lesz beleszólásuk a végső döntésnél. Azért sem lenne logikus egy ilyen határozat, mert az 1100 milliárd forintot meghaladó adósságot háromszáz önkormányzat halmozta fel.

A “Hatékony helyi közigazgatás” című stratégiai elemzés néhány kérdésre egészen egyértelmű választ ad. A rendszer bevezetésének egyik haszonélvezője a kormány lenne, amely minden település minden költését láthatná, ellenőrizhetné, és akár a helyiek tudta nélkül is gyűjthetne adatokat.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.