Belföld

Zápor és gomolyfelhők után enyhe hétvége köszönt ránk

felhos-napos(4)(650x433).jpg (Array)
felhos-napos(4)(650x433).jpg (Array)

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint pénteken északnyugat felől fokozatosan felszakadozik, csökken a felhőzet, és a napsütés hatására nappali gomolyfelhők képződnek, de a déli, délkeleti határvidéken estig felhős marad az ég. Kora délutánig a Dél-Dunántúlon, a Dél-Alföldön és a Tiszántúl északi felében megszűnő jelleggel lehet eső, esetleg havas eső. Ugyanakkor a Mátra és a Jászság környékén – ahol erőteljes gomolyfelhősödés várható délutánra – még akár az esti időszakban is előfordulhat egy-egy zápor, amelyet jégdara kísérhet. Az északira forduló szél pénteken a Dunántúlon és Borsodban néhol megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 7, 8 fok körül alakul. Késő estére többnyire -2, +3 fokig hűl le a levegő.

A hétvégén bár sok lesz a felhő, de továbbra a sokévi átlagnál enyhébb idő várható.

Európa délnyugati része felett nagykiterjedésű ciklon alakul ki. Ennek áramlási rendszerében dél, délnyugat felől enyhe, többnyire nedves levegő érkezik a szárazföld középső területei fölé. Szombat hajnalban még számíthatunk fagyra, vasárnap azonban már meleg légtömegek várhatóak, jelentősen erősödik a nappali felmelegedés.

Szombaton kezdetben kevés lesz a felhő, majd megnövekszik, délutántól megvastagszik a felhőzet. Késő délután, este főként a Dunántúlon valószínű eső, zápor. A délkeleti, keleti szél megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +2 és -3, a legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 10 fok között várható.

Vasárnap is felhős idő várható, napközben csapadék nem valószínű. Az élénk délkeleti szél elsősorban a Dél-Alföldön erősödik meg. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +5, a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 11 és 17 fok között alakul, délen lesz a melegebb.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik