Belföld

Harminc éve perel egy bányát a magyar geológus

itelet(210x140).jpg (Array)
itelet(210x140).jpg (Array)

Csaknem harminc éve pereskedik jussáért az 1986-os vasasi bányaomlás egyik sérültje. A 62 éves Sztergár Gusztáv 73 peren van túl, de kálváriája még mindig nem ért véget – számolt be az elképesztő esetről a Bors. A 11 halálos áldozatot követelő mecseki balesetben a férfi egész életére lesérült. A hős geológus földtani tudósként vett részt az omlás után odabent rekedt bányászok mentésében.

Miután beomlott a szénbánya, szükség volt Sztergár Gusztáv szakértelmére egy újabb omlás megelőzéséhez. A szakember elbotlott a romok között, megsérült mindkét térde: 9 műtéten esett át, hivatását nem tudta gyakorolni. Három évvel később fordult a bírósághoz, mikor végérvényesen kiderült, hogy munkaadója nem akarja vállalni a következményeket. Sőt: még a férfi munkakörét is átírták, hogy ne rontsa a baleseti statisztikát. Az elhúzódó jogi hercehurcáról a geológus így vallott a napilapnak:

Ha 1994-ben rendes életjáradékot állapít meg a bíróság, nincs ez ez örökös hercehurca. Ehelyett most időről időre szakértővel kell igazolnom, mennyi járna jogosan, számolgathatjuk, mennyi lenne a fizetésem, ha nincs a baleset. A bíróság pedig 5–8 évente visszamenőleg megítél valamennyit, vagy épp nem, és akkor fellebbezek, új eljárást indítok. A bánya szakértője most visszamenőleg 650 ezer forint járadékot fizetne, szerintem viszont rossz adatokkal számolnak, 18 millió forint járna összesen. Korábban ki akartak egyezni 5 millió forintban, de tudom, hogy ­igazam van.

A geológus hamarosan eléri a nyugdíjkorhatárt, nyugdíjának összege pedig nagyban függ attól, mennyi életjáradékot ítélnek meg neki. A lap megkereste a bánya jogi képviselőjét is, aki azonban, mivel folyamatban lévő ügyről van szó, nem kívánt nyilatkozni.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik