Lovasberény, 2011. szeptember 5.
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter érkezik egy autóban a Fejér megyei Lovasberényben tartott kétnapos, kihelyezett kormányülésre.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Belföld

Matolcsy “magánhadseregére” másfél milliárd ment el tavaly

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 02. 22. 13:01

Az MNB elnöke részletesen elmagyarázza, miért volt szüksége fegyveresekre és fegyverkezésre.

Matolcsy György 22. pontban válaszolt a szocialista a Harangozó Tamás „Milyen feladatokat lát el az MNB magánhadserege?” című kérdésére. Szerinte egy rendőrségi határozattal kötelezték az MNB-t arra, hogy saját fegyveres biztonsági őrséget szervezzen. Korábban ezt külső cégek szerződtetésével oldották meg, de az MNB elnöke szerint változtatni kellett a jegybanki feladatok bővülése és a biztonsági kockázatok növekedése miatt.

Matolcsy szerint a fegyveres biztonsági őrség, illetve a személy- és vagyonőrök tevékenysége szakmai szempontból úgy lehet ugyanis a lehető leghatékonyabb, ha az MNB 100 százalékos tulajdonában lévő szervezet hangolja össze a munkát.

A saját tulajdonban lévő gazdálkodó szervezet alkalmazását támasztja alá az is, hogy – a tevékenység speciális jellege okán – egyszerűbben és hatékonyabban biztosítható a fegyveres biztonsági őrök valamint a személy- és vagyonőrök kötelező képzése, oktatása, valamint az őrség speciális képesítését igénylő (pl. : csomagröntgen kezelés, liftből történő mentés, elsősegélynyújtás) feladatokhoz szükséges beiskolázás és vizsgáztatás.

Az MNB-Biztonsági Zrt. és kft-je azért foglalkoztat több mint 100 főt – miközben az épületet jelenleg is a rendőrség védi -, mert az ORFK Rendészeti Főigazgatója tavaly május közepén ezt a létszámot határozta meg.

Tavaly a cég éves működtetése és fenntartása – nem auditált adatok alapján – nettó 1 milliárd 644 millió 218 ezer forint volt.

A MNB azért a legdrágább maroklőfegyvert és lőszert vette meg, mert „összességében” ez volt a legelőnyösebb. A 200 ezer lőszer pedig

figyelemmel az új típusú lőfegyverek rendszerbe állítására illetve az állomány típusátképzésére,

Matolcsy György számításai szerint 2017 második negyedévéig lehet elegendő.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 20.
Az állatkínzás ellen tüntetnek civilek az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2016. február 20-án. A több mint száz állatvédő szervezet és több ezer ember a Nyugati térről vonult át a Parlament elé, ahol a demonstráció végén a szervezők átnyújtják az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága képviselőjének azt a törvénymódosító javaslatot, amely az állatkínzás büntetésének szigorítását tartalmazza.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt"Kerestem egy jó nagy fát és hozzácsapkodtam a fa törzséhez a szegény kis állatot"
Terrorizálta nevelt gyerekeit a dunakeszi apa - vádat emeltek ellene