Belföld

Védett denevéreket falaztak be egy esztergomi iskolában

denevér (denevér, )
denevér (denevér, )

Fazekas Mihály földművelésügyi miniszter írásban tájékoztatta Sallai Róbert Benedek LMP-s képviselőt az esztergomi denevérügyről. Eszerint A Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársai lakossági bejelentésre mentek ki az esztergomi József Attila Általános Iskolába, mivel ott a bejelentés szerint a felújítási munkálatok közben denevéreket zavartak meg.

Az iskola vezetősége tagadta, hogy denevérekkel lett volna dolguk a munkálatok alatt.

A helyszíni ellenőrzés során ekkor még nem kerültek elő telelő denevérek zavarásár a utaló nyomok, ennek ellenére a nemzeti park  munkatársa arra kérte az iskolavezetőséget, hogy amennyiben denevérek kerülnének elő az épületből, haladéktalanul értesítsék őt, vagy a nemzeti park illetékes igazgatóságát.

Az iskola sem a beruházás megkezdése előtt, sem utána nem kereste meg egyetlen hatóságot sem azzal, hogy jelentős egyedszámú denevér kolónia található az intézményben.

Nincs denevér, de az iskolában repked

Január 9-én este egy újabb lakossági bejelentés már a nyílászárócsere munkálatok során csoportosan előkerülő állatokról szólt. Január 10-én a nemzeti park kollégái újra helyszíni ellenőrzést tartottak a helyszínen. Az ellenőrzés során az iskolában repkedő denevéreket, az épületen kívül dermedt és elpusztult állatokat találtak. Az ellenőrzésről jegyzőkönyvet vettek fel, melyet másnap reggel tudtak átvetetni az iskola vezetőjével. A még elő denevéreket egy dobozban gyűjtik az iskola portáján, ezeket naponta kétszer ellenőrzik, a repülő emlősöket pedig a Fővárosi Állat és Növénykertbe szállítják, majd az enyhébb idő beálltával természetes élőhelyükön elengedik őket.

A mentéssel párhuzamosan az Igazgatóság közigazgatási eljárást kezdeményezett a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal, Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályán, illetve természetkárosítás gyanújával, ismeretlen tettes ellen feljelentést tett az Esztergomi Rendőrkapitányságon.

A kivitelező megbontotta a szigetelést és csak akkor fogják azt teljesen lezárni, ha a denevérek távoznak. A január 10-én elkezdett mentési sorozatban több mint 200 denevért sikerült befogni az épületben, azonban 30 elpusztult egyedet is begyűjtöttek az iskolából a földművelésügyi miniszter tájékoztatása szerint. Az előkerült állatok döntő többsége rőt koraidenevér (Nyctalus noctula), két példány pedig közönséges törpedenevér (Pipistrellus pipistrellus), amelyek védett fajok, egyedenkénti pénzben kifejezet t természetvédelmi értékük 25 000 forint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik