Belföld

Botrányos festménykölcsönzés: a Liberálisok eredetiségvizsgálatot kérnek

habony árpád (habony árpád)
habony árpád (habony árpád)

A Magyar Liberális Párt eredetiségvizsgálatot kér azokra a festményekre, melyeket a Szépművészeti Múzeum kölcsönzött ki Habony Árpád volt anyósának lakásába – írja a párt pénteki közleményében.

Mint írják, a  Liberálisok hivatalosan is megkeresik Balog Zoltán minisztert és kérik, hogy azonnali hatállyal kezdeményezze a tíz darab, összesen 292,5 millió forint összértékű festmény eredetiségvizsgálatát. A Liberálisok szerint ez azért indokolt, mivel a festményeket az V. kerületi magánlakásban nem őrizte senki, a lakás az eddigi információk szerint nem állt állandó felügyelet, megfigyelés alatt, tehát a festményekhez bárki bármikor hozzáférhetett.

A Liberálisok, amennyiben az eredetiségvizsgálat már megtörtént volna, kérik Balog Zoltántól közérdekű adatigénylésben a vizsgálat elvégzésének idejét és árát, hiszen ideje megtudni, hogy a Szépművészeti Múzeumnak miért éri meg darabonként havi 15 ezer forintért kikölcsönözni sokmilliós értékeket. Kíváncsiak vagyunk arra, milyen anyagi haszna származik a múzeumnak ebből az ügyletből, mennyibe került a szállítás, a festmények kihelyezése a bevételhez képest – írja a párt.

Az Együtt szintén pénteken jelentette be, hogy hűtlen kezelés miatt feljelentést tesz a festmények ügyében. A Szépművészeti Múzeum 300 millió forint értékben adott kölcsön festményeket egy társaságnak, amely a fővárosi Szerb utcában tárolta azokat.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik