Belföld

Botrányos festménykölcsönzés: törvényt módosítottak a kölcsönadás előtt

24.hu
24.hu

2016. 02. 11. 13:17

L. Simon László szerint a lépés azért volt fontos, hogy ne a raktárakban porosodjanak a műalkotások.

Néhány héttel azelőtt történt a műtárgykölcsönzést érintő törvénymódosítás, hogy a Szépművészeti Múzeum tíz festménye abba a Szerb utcai lakásba került, melyben korábbi információk szerint Habony Árpád is lakott – írja az Index.

Vagyis semmi törvénytelen nem történt, de csak azért nem, mert két fideszes képviselő, L. Simon László és Gyimesi Endre javaslatára átírták a muzeális intézményekről szóló törvényt. Így lehetővé vált, hogy az állami tulajdonú műtárgyak ne csak köz- és magánintézményekhez, hanem magánszemélyekhez és gazdasági társaságokhoz is kerülhessenek.

L. Simon László a blogján érvelt azzal, hogy a törvénymódosítás azért fontos, mert a múzeumok raktáraikban sokkal több kiállításra érdemes tárgyat őriznek, mint amennyit valaha is képesek lesznek bemutatni.

A Szépművészeti Múzeum az Indexszel közölte: jelenleg háromezer műtárgyat kölcsönöznek, ebből mintegy 1200-at nem muzeális intémények számára, de szinte kivétel nélkül ingyenesen. A Szerb utcába képenként 15 000 Ft + áfa kölcsönzési díjért adtak képeket, ez a múzeum szerint bevett összegnek számít. Bevételi előirányzat nincs, a kölcsönzésből idén néhány millió forint bevételre számítanak.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CAIRO, EGYPT - July 28: The Pyramids of Giza at dusk on July 28, 2015 in  Cairo,  Egypt. Giza pyramid complex bordering what is now El Giza, Egypt. It is the oldest of the Seven Wonders of the Ancient World, and the only one to remain largely intact. The pyramids are lit as part of the evening sound and light show. (Photo by David Degner/Getty Images).
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.