Belföld

Sehol sem szűrik a Zika-vírust Magyarországon

Tesztek sincsenek egyelőre, és ha lesznek, akkor is elsősorban a rizikócsoportokat szűrik majd.

Úgy tűnik, Magyarország jelenleg nem rendelkezik Zika-vírus szűrésre alkalmas tesztekkel. Budapesten kerestünk Zika-vírus szűrést, hogy a latin-amerikai országokból, például Brazíliából nyaralásból hazaérkezett megbetegedett turisták lehetőségeit körbejárjuk.

Először felhívtuk a Szent László Kórház trópusi ambulanciáját, ahol azt az információt kaptuk, hogy még nem tudják elvégezni a teszteket, de később is csak a rizikócsoportok alapján szűrnek majd, tehát elsősorban például a kismamákat.

Ezután az ÁNTSZ-hez fordultunk, itt kiderült, hogy márciusra várható az első teszt. Az ÁNTSZ is megerősítette, hogy az első körben a veszélyeztetett, valószínűsíthetően Zika-vírust jelentő tünetekkel rendelkező betegeket vizsgálják majd, hogy kiderüljön, hordozzák-e a vírust.

A Zika tünetei egyébként a viszketéssel járó bőrkiütés, kötőhártya gyulladás, izomfájdalmak és a nátha.

Kiemelt kép: a zikavírust terjesztő egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti) génmódosított lárvatenyészetéről egy, a rovarvektorok és mezőgazdasági rovarkártevők kutatására és irtására szakosodott brit cég, az Oxitec egyik laboratóriumában, a brazíliai Campinasban február 1-jén. (MTI/AP/Andre Penner)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik