Belföld

„Voltak napok, amikor ellenálltunk egy kicsit”

A Hír TV vezérigazgató-helyettese elismerte, hogy „papagáj-kommandóként” működött a csatorna a G-napig.

A G-napnak, vagyis Simicska Lajos és Orbán Viktor látványos szakításának az első évfordulójáról mi is megemlékeztünk egy összefoglalóban, a Médiapiac pedig Tarr Péterrel, a Hír TV vezérigazgató-helyettesével készített interjút ez alkalomból. Elismerte: a csatorna a kormányzati propagandát szolgálta ki, egészen a szakítás napjáig.

Tarr szerint a G-nap után folyamatos támadások érték a tévét, sorra mentek el a munkatársak a Simicska-médiabirodalomtól, melynek a Magyar Nemzet és a Lánchíd Rádió is része. Utólag úgy gondolja, nagyon is készültek a puccsra, és talán olyan szándék is volt, hogy ellehetetlenítsék a másnapi Magyar Nemzet megjelenését, de ez nem sikerült.

„Most bemegyek a szerkesztőségbe, és mindenkit kibaszok” – mondta Simicska Lajos az Indexnek az emlékezetes napon, de erre valójában nem került sor, Simicska nem ment be, árulta el Tarr. Szerinte a távozó vezetőség elszámolta magát, azt gondolták, hogy mindenki droid, rabszolga. De kiderült: napi parancsok nélkül is tudja mindenki a dolgát, a Hír TV kemény magja ugyanis nem a vezetőségből állt, hanem azokból, akik „a hajófenéken” dolgoztak.

Tarr azt mondta magáról, hogy simicskista, és az egy éve távozott vezetőségben voltak olyanok, akik már régóta nem beszéltek vele, mert a 2010-es Fidesz-győzelem után ő másmilyen tévét akart, több, szakmailag nem kifogásolható műsorral és objektívebb hírszolgáltatással. Ebből nem lett semmi, sőt, a Fideszből heti rendszerességgel jártak a tévébe eligazítani a vezérkart, megmondták, mi a heti aktuális pártüzenet, mit kell a műsorokba ágyazni, kit hívjanak meg, mit kell hangsúlyozni.

Arra a kérdésre, hogy miért asszisztált ehhez, a vezérigazgató azt mondta: „voltak napok, amikor ellenálltunk egy kicsit”. De elismerte, hogy kiszolgálták a rendszert, bár voltak szakmailag remek műsorok is, „amikor épp nem volt szükség a papagáj-kommandó működtetésére”. Szerinte a Simicska-médiabirodalmat nem fogja tudni tönkretenni a kormány, sikeres arculatváltáson mentek keresztül és hirdetők is vannak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik