nyelviskola (nyelviskola)
Élő Belföld

A nyelviskoláknál is elszakadt a cérna, utcára vonulnak

24.hu
24.hu

2016. 02. 03. 15:55

A Nyelviskolák Szakmai Egyesülete (NYESZE) csatlakozik az oktatás megújítását követelő pedagógusokhoz, és sürgeti a közoktatás rendszerszintű problémáinak megoldása mellett, a felnőtt nyelvoktatás területén tapasztalható állapotok azonnali javítását – jelentette be közleményében a NYESZE.

Az egyesület szerdai közleményében emlékeztet:

Titkos minisztériumi szobákban szövegezett, minden érdemi szakmai egyeztetés nélkülöző felnőttképzési törvényt fogadott el 2013-ban a Parlament a Nemzetgazdasági Minisztérium előterjesztésére. A Nyelviskolák Szakmai Egyesülete számtalan törvénymódosító indítványát válaszra sem méltatták. A jogszabály az iskolarendszeren kívüli nyelvoktatás működését európai léptékekhez mérten súlyosan központosítja, túlszabályozza, ugyanakkor minőségi és számszerűsíthető eredményeket nem tud felmutatni.

Mint írják, ezen tényeket alátámasztják a KSH-OSAP statisztikai adatai, valamint a legfrissebb EUROSTAT felmérések:

a keresőképes felnőtt lakosság idegen nyelvtudása az Európai Uniós országok közül Magyarországon a legalacsonyabb, a magyarok több mint 2/3-a nem beszél angolul.

Az egyesület szerint az elmúlt évtized kormányainak munkája módszeresen tette tönkre a közoktatást kiegészítő nagy presztízsű hazai felnőtt nyelvoktatást: megszüntette a munkavállalók nyelvtanulását ösztönző személyi jövedelemadó kedvezményt, a szakképzési hozzájárulást és a béren kívüli juttatásokat, és ezzel egy időben az érdemi munkát, a minőségi nyelvoktatás megvalósítását hátráltató betarthatatlanul bonyolult, átláthatatlanul bürokratikus feladatokat erőltetett a szakmára.

A szabályozás a közoktatáséhoz hasonlóan a nyelviskolák, a képzésben résztvevő hallgatók és a tanárok autonómiáját csaknem teljes mértékben figyelmen kívül hagyja és a felnőttoktatásban elvárt rugalmasságot, a valós munkaerő piaci igényeknek való megfelelést ellehetetleníti. Az elmúlt két évben a túl szigorú törvénynek köszönhetően egyre növekszik a feketegazdaságban megjelenő nyelviskolák aránya, melytől a nyelvtanulók kiszolgáltatottsága erősödik.

Hangsúlyozzák: elegük van a Nemzetgazdasági Minisztérium látszat egyeztetéseiből, valódi párbeszédet sürgetnek.

 

 

Kommentek

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.