Belföld

Ma délután véget ért a taxisblokád 2.

Éjfélig maradhattak volna a taxisok, de a kormány melléjük állt, úgyhogy nagy dudálással elhagyták az Erzsébet teret.

A 24.hu értesülései szerint délután negyed 3-kor, harsány dudaszóval elgurultak a forgalmat akadályozó, az Uber fuvarszolgáltatás ellen tüntető taxisok a Bajcsy-Zsilinszky útról.

Gerencsér Zsolt, a tüntetés egyik szervezője Kaufmann Balázs kollégánknak azt mondta: személyesen Tasó Lászlóval, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkárával tárgyalt a demonstrációval kapcsolatban.

A tiltakozók garanciát kaptak arra, hogy a kormány “a szabályosan működő, adófizető taxisok oldalán áll“, illetve hogy a fejlesztési tárca vizsgálja “az előírások betartását kikényszerítő komolyabb szankciók és hatékonyabb ellenőrzés lehetőségeit.” Az egyeztetések a jövő héten folytatódnak, a minisztérium a demonstrálók javaslatait is várja.

A kormány ígéreteit itt láthatja, ezt a garanciát kapták a taxisok a tárcától:

papír

A taxisok cserébe vállalták, hogy hamarosan elhagyják a helyszínt. (Ez azóta meg is történt.)

Helyszíni tudósítónk szerint már a bejelentés előtt is számottevően kevesebb autó lassította a forgalmat.

A taxisok délután 2 óra körül vonulnak le, az Andrássy úton keresztül a Hősök tere felé haladva.

A BRFK éjjel kiadott közleménye szerint a rendőrség tudomásul vette a taxisok bejelentését, péntek éjfélig folytatódhat a demonstráció. A Bajcsy-Zsilinszky út, József Attila út és Andrássy út kereszteződésében jelenleg rendőrök irányítják a forgalmat, a csomópontban a gépjárművek egy-egy forgalmi sávban közlekedhettek.

taci2

Szerdán este az Uber közösségi személyszállító szolgáltató, amely ellen a taxisok demonstrálnak, nyilatkozatot tett közzé arról, hogy üdvözlik a kormány azon álláspontját, mely szerint új, modern szabályozási keretre van szükség.

“A taxisoknak van igaza” – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón, aki tudja, hogy vita lehet az Uber-válságról és megoldásairól. Hozzátette, ha a taxisok hazamentek, elkezdődhetnek a tárgyalások. Azzal indokolta a kiállást, hogy a taxizást szabályozta az állam, és ha az állam elvár valamit, akkor segítenie is kell, a kormány szabályozással tudja megvédeni a taxisokat.

Olvasói sztorik