Belföld

Rendezik a könyvtárosok és teremőrök bérét

24.hu
24.hu

2016. 01. 20. 18:57

Épp tüntetni kezdtek volna a kulturális szféra közalkalmazottai, amikor a petíciójukra már meg is jött a kormányzati válasz: lesz bérrendezés.
Korábban a témában:

Készül az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi) – szakértőkkel és szakszervezetekkel folytatott tárgyalások alapján – a kulturális bérrendezésre vonatkozó javaslat – közölte a kultúráért felelős államtitkárság szerda este. Arra reagáltak, hogy a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) azonnali bértárgyalást követelt a Emmi Szalay utcai épülete elé szervezett akcióján.

A szakszervezet képviselői petíciót adtak át Závogyán Magdolna kultúráért felelős helyettes államtitkárnak. Az államtitkárság közölte, hogy a kulturális területen dolgozó közalkalmazottak bérrendezésének ügyére megoldási javaslattal rendelkeznek. A kormány arra törekszik, hogy a bértábla rendezése a kulturális és közművelődési területen dolgozók számára a valódi béremelkedést jelenthesse.

Nem mindenki közalkalmazott

A tárgyalások során kiderült, hogy a bérrendezés ügye a felszínen jelentkező tünetnél sokkal összetettebb kérdéskör, a különféle szakterületeken – alkotó és előadó-művészet, közművelődés, közgyűjtemények és az örökségvédelem – dolgozók eltérő bérkompenzációja miatt – tették hozzá. Az államtitkárság szerint nem szabad megfeledkezni arról, hogy a kulturális területen több szervezet működik gazdasági társaságként, amik nem a közalkalmazotti törvény, hanem a Munka törvénykönyve hatálya alá esnek.

Az állami és önkormányzati fenntartású kulturális intézmények mellett civil alapítványok, egyesületek és magántulajdonú gazdasági társaságok is fenntartanak kulturális intézményeket. Közölték azt is, hogy a szakszervezet egyik követelésére már 2015-ben megadták a választ, például azzal, hogy 1,2 milliárd forinttal növelték a kistelepülések kulturális normatíváját, aminek minimum összegét is meghatározta településenként 1,2 millió forintban.

A kulturális közfoglalkoztatási program szintén jelentős, éves szinten 10 milliárd forint nagyságrendű többlettámogatást jelent az ágazatnak – jelezték. Az államtitkárság szerint mindez azt mutatja, hogy az Emmi együtt dolgozik a szakterületen dolgozókkal lehetőségeik és munkakörülményeik jobbá tételéért.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US President Donald Trump (C), Secretary of Defense James Mattis (L) and US Navy Captain Richard McCormack (R) attend an operations briefing at the pre-commissioned USS Gerald R. Ford aircraft carrier in Newport News, Virginia, March 2, 2017. / AFP PHOTO / SAUL LOEB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.