Belföld

Tarlós támogatja a taxisokat, de az Ubert nem tudja betiltani

Nem. Igen

Be nem jelentett demonstrációt tartanak a taxisok Budapesten a Bajcsy-Zsilinszky út, József Attila út, Andrássy út kereszteződésében, közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság hétfőn kora reggel honlapján. Itt olvashatja el, mit is szeretnének pontosan. 

Fotó: Kaufmann Balázs
Fotó: Kaufmann Balázs

Közben egyre több a taxis a Városháza utcában is, ahova néhányan átvonultak átadni egy petíciót. Azt mondták egyébként, nem petíciójuk, hanem követelésük van. És hogy mi az?

Fotó: Neményi Márton
Fotó: Neményi Márton

Hát ez.  Hárman megpróbáltak bejutni Tarlóshoz is, de elsőre nem sikerült. Végül néhányan feljutottak, majd lejöttek és elhajtottak taxival. Nem sok derült ki a tárgyalásról, de azt hallottuk, hogy Tarlós elvi egyetértéséről biztosította őket, de ezen kívül mást nem kaptak.  A Városháza utca közben megtelt taxikkal, amelyek most visszavonulnak az eredeti posztjukra.

Tarlós István közleményt adott ki. Ezt:

Az adófizető, jogszabályokat betartó magyar taxisok a továbbiakban is számíthatnak a Főváros támogatására Uber-ügyben. A taxisrendeletet a Főváros korábban azért módosította, hogy a városban megszűnjön az azt megelőző 15 évre jellemző felfordulás, másrészt azért, hogy békésebbek legyenek a taxisok munkakörülményei.

 

Az Uber-sofőrök a fővárosi taxisrendelet előírásainak nem felelnek meg. A Főváros célja – a Kormánnyal együttműködve – a jogszerűség érvényesítése; az, hogy a taxisrendeletet mindenki betartsa. A Fővárosnak azonban nincs hatósági eszköze és fizikai lehetősége arra, hogy az Ubert betiltsa vagy lekapcsolja, a szabályokat be nem tartó “vadtaxisokat” kiszorítsa.

Eredetileg az terjedt el, hogy a taxisok átmennek a Lánchídhoz, de ezt elvetették. Helyette három minisztériumba indultak tárgyalni azok, akik Tarlóshoz is bejutottak. Az NGM-ben már jártak, nem engedték be őket.

Fotó: Neményi Márton
Fotó: Neményi Márton
Fotó: Neményi Márton
Fotó: Neményi Márton
Fotó: Neményi Márton
Fotó: Neményi Márton
Fotó: Neményi Márton
Fotó: Neményi Márton
bajcsy, blokad, deak, taxi, uber
Fotó: Tábori Ádám

A helyszínről Kaufmann Balázs jelentkezik:

Korábban ez történt:

A rendőrség szerint a felsorakozott gépkocsik egy-egy forgalmi sávot szabadon hagyva akadályozzák a forgalmat.

Az érintett csomópontban a tömegközlekedést és a gépjárműforgalmat a rendőrség egy-egy forgalmi sávon biztosítja, és azt kéri, hogy aki teheti, kerülje el az útszakaszt. Az MTI helyszíni tudósítója szerint 100-120 taxi demonstrál, incidens nem történt.

bajcsy, blokad, deak, taxi, uber
Fotó: Tábori Ádám

A taxisok egy része 11 órára át akar vonulni a Városháza elé demonstrálni. A sofőrök az Uber és a többi illegális személyszállító azonnali betiltását követelik. Mára a szakmában pattanásig feszült a hangulat.

Nagyon durva dolgokat ígérnek Budapesten a feldühödött taxisok.

Ezt írja a Népszabadság. A lap szerint az elmúlt napokban a taxisok között végigjárt egy dokumentum, amit a Budapesten dolgozó 4500 taxis közül 2500 írt alá eddig. Azt követelik, hogy a kormány, a Fővárosi Önkormányzat és a hatóságok védjék meg őket az Ubertől, tartsák be a kormány tavaly elfogadott rendeletét, tiltsák be azokat a személyszállítási szolgáltatásokat, amelyek nem felelnek meg az előírásnak.

A taxisok tárgyalásos alapon, a törvényi előírások maximális betartásával szeretnék az ügyet rendezni, de eredményeket akarnak látni. Ha ez elmarad, könnyen elképzelhető, hogy komoly és tartós demonstrációk lesznek Budapesten, mert az indulatokat már nem nagyon lehet kordában tartani – fogalmazott a lap névtelen forrása.

A rendőrség a hajnali demonstráció biztosítása céljából egyeztetéseket kezdett, de azt kéri, hogy a torlódások elkerülése érdekében, aki teheti, az érintett útszakaszt kerülje el, válasszon másik útvonalat.

bajcsy, blokad, deak, taxi, uber
Fotó: Tábori Ádám

Gyülekezési joggal visszaélés gyanúja miatt a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz fordult a Fidesz feljelentőembere. Tényi István szerint a hajnali akciót be kellett volna jelenteni a területileg illetékes rendőrkapitányságnak, ahogy azt a taxisok a Főpolgármesteri Hivatal elé tervezett rendezvénynél meg is tették.

Kaufmann Balázs riporter szerint nincs és nem is volt nagyobb fennakadás a forgalomban, a rendőrök nagyon jól kezelik a helyzetet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik