Belföld

Jeges napok jönnek, lefolyik a hideg a völgyekbe

Kapcsolódó cikkek

Jelenleg a Tiszántúl szinte teljes területén esik valami, hó, eső vagy havas eső – derül ki az Időkép.hu térképéről. Most még a hőmérséklet sem kedvez nagyon a tartós hótakaró kialakulásának, de a helyzet gyorsan változik.

Kemény fagyok jönnek

Fokozatosan hűl a levegő, szombaton napközben még pluszokat mérhetünk, de vasárnap már csak egy, mínusz négy fok lesz a maximum, a jövő hét elején pedig bőven nulla fok alá süllyed a hőmérséklet.

Akkor a hó borította területeken és a völgyekben akár -12 és -14 fok is lehet, de a hajnalok máshol sem lesznek melegebbek -5, -10 foknál

– mondta el a 24.hu-nak Cséki Gergő meteorológus, az Időkép.hu munkatársa.

Havazás nem valószínű

Relatív, hogy a hó kinek öröm és kinek nem, ebből kifolyólag pedig lehet rossz hír és jó is, hogy nem lesz számottevő havazás. Ugyan szombaton kialakul még egy mediterrán ciklon, ami viszont tőlünk keletre, délkeletre mozdul majd, Románia és Bulgária öltözik fehérbe.

Az ok az, hogy egy úgynevezett blokkoló anticiklon alakult ki északon, ami hideg levegőt szállít a Kárpát-medence fölé, de a nedves légrétegeket hozó mediterrán ciklon most “túlságosan” délre helyezkedik el.

Legalábbis ahhoz “túlságosan távol”, hogy a hideg és a nedvesség találkozásából havazás legyen Magyarországon. Hideg viszont lesz, ahogy fent is írtuk, fogcsikorgató.

A háttérben pedig az ugyancsak említett anticiklon áll, és a derült égbolt, a helyenként havas táj.

Fotó: MTI/Sóki Tamás
Fotó: MTI/Sóki Tamás

Lefolyik a hideg

A felhők ugyanis egyfajta üvegházként hatnak, visszaverik a felszínről távozó hőt, ami hiányukban szabadon távozik az űrbe. A fehér talaj pedig eleve sokkal kevésbé nyeli el a meleget, ezért várhatók a legnagyobb mínuszok a hóval borított területeken.

És a völgyekben. A hideg levegő köztudottan nehezebb, mint a meleg, és a fizika országrésznyi területeken is ugyanúgy működik: a nehezebb “lefelé” tart, és esetünkben kitölti a mélyedéseket.

Érthetjük szó szerint is a címben megfogalmazott állítást, miszerint a hideg befolyik a völgyekbe.

Miskolc a rekorder, Zabar versenyben

Az ország leghidegebb települése is épp ezért a hegyek közt megbúvó Zabar, ráadásul a környék egyedi mikroklímája is hozzájárul, hogy itt a legalacsonyabb a téli átlaghőmérséklet. Zabaron 2000 óta működik mérőállomás, ezért lehet, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján téli szélsőségeket keresve “csak” kétszer tűnik fel a neve.

Ám akkor igen előkelő helyen. 2002. december 26-án Zabaron -28,3 fokot mértek, és ez egyből a mérések kezdete óta a leghidegebb decemberi nap lett. Ami a januárt illeti, a település a 2003-ban 12-én mért -31,9 fokkal a második helyre szorult, 1942. január 24-én Baján -34,19 fok volt.

Februárban Zabar nem szerepel a listán, itt Miskolc vezet az 1940. február 16-ai -35,0 fokkal. Ez egyben a trianoni Magyarország területén valaha dokumentált legalacsonyabb hőmérséklet.

Elkeseredni azért nem kell, laikusként úgy véljük, néhány év vagy évtized, és Zabar jelentősen javít helyezésein.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik