Belföld

Orbánék barátai bevásároltak állami földből

24.hu
24.hu

2016. 01. 14. 14:27

Kékessy Dezsőnek Lévai Anikóval volt közös szőlője. A család most a Tisza-tó körül építgeti birtokát.

Tiszaszőlősön vásárolt be földből Kékessy Georges Sándor, aki annak a Kékessy Dezsőnek a fia, akivel a miniszterelnök feleségének, Lévai Anikónak közös szőlője volt Tokajban – írja a VS.hu. A Kékessy család a portál szerint közeli barátságban van az Orbán családdal. Az összesen 170 hektárnyi szántóra és legelőre más is pályázott, így a 88 millió forintnyi kikiáltási árról 270 millióra tornázták föl a birtokok árát. A terület többsége bérbe van adva, részben egy magánszemélynek, részben a Kollányi Mezőgazdasági Kft.-nek, de ez a cég Kékessyék tágabb családi érdekeltségébe tartozik.

A földvásárlást kifizetődővé teszi, hogy a területekre uniós támogatás is jár – alapesetben hektáronként 70 840 forint. Tiszaigar környékén a becslések szerint már 1100 hektárnyi birtoka van Kékessyéknek.

Bő egy évvel ezelőtt Orbán Viktor egy másik baráti partnere, Garancsi István közös céget alapított Kékessy Georges Sándorral, a Bánó Tanya Mezőgazdasági Kft.-t, igaz, tavaly májusban Garancsi kilépett ebből a kft.-ből, ahogy Kékessyék másik érdekeltségéből, a Tiszaigari Mezőgazdasági Kft.-ből is.

A portál emlékeztet: Kékessy Georges Sándor neve felbukkant a Hunvald-perben is, de a bíróság már a tárgyalás előtt elévültnek minősítette a terhére rótt közokirat-hamisítást.

Kommentek

Zsúfolt cellába zárták a magyar hatóságok a kisgyermekes szír családot
Prime Minister of Hungary and the President of the national conservative ruling party Fidesz Viktor Orban delivers a speech during the European People's Party Statuary Congress in Madrid on October 22, 2015. The EPP congress, which groups conservative parties from across the EU, is expected to adopt a four-page resolution tonight that calls for improvements in the reception of migrants but also demands the strengthening of the EU's external borders. AFP PHOTO/ GERARD JULIEN / AFP / GERARD JULIENOrbán Viktor lebetegedett