Belföld

Szél: Gyurcsány maradása Orbánt segíti hatalma megőrzésében

Szel-Bernadett(210x140).jpg (Szél Bernadett)
Szel-Bernadett(210x140).jpg (Szél Bernadett)
Az LMP társelnöke szerint Magyarországnak és a teljes közéletnek megújulásra van szüksége. Teljes elitcsere kell.

A Magyar Hírlapnak Szél Bernadett azt mondja, az a céljuk, hogy 2018-ra országosan megerősödjön az LMP, és valamennyi választókerületben legyen erős, a térségben ismert, elismert jelöltje. A politika teljes megújításához olyan emberek kellenek,

akik nem érik be a saját pecsenyéjüket sütögető, az elmúlt negyedszázadban többször leszerepelt politikai formációkkal, és akiknek elegük van abból, hogy hiába dolgoznak egyre többet, nem tudnak megélni a fizetésükből.

A szövetségi politikájuk középpontjában továbbra is az áll, hogy valós választási lehetőséget biztosítsanak a rendszerváltás óta eltelt idő többször csalódást okozó politikai formációihoz képest. Szél Bernadett úgy látja, sok mindent kell újragondolni, felépíteni, újraszőni a társadalom szétszakadt szöveteit. Azt vallják, hogy

a politikát az oligarchák és a korrupt politikusok kezéből vissza kell adni az embereknek, a társadalom szolgálatába kell állítani. Úgy tűnik azonban, hogy a bukott baloldali politikusok, élükön Gyurcsány Ferenccel, nem akarnak eltűnni és visszavonulni, segítendő a közélet tisztulását, s ezáltal tulajdonképpen az Orbán-rendszer továbbélését segítik elő.

Szél Bernadett optimistán vélekedik országjárásukról. Szimpatizánsaik száma nő, a párt bővül, területi szervezeteik, bázisuk erősödik. Meggyőződtek róla, hogy egyre többen látják: a Fidesz a döbrögik társadalmát építi, amikor átalakítja oligarchabázisát. Már az állandó sikerpropaganda sem fedi el, hogy 2015 vesztesei a dolgozó emberek voltak.

Az adózók fele a létminimum alatt keres, a háztartások több mint harmada létminimum alatti jövedelemből él. Márpedig a csekkeket minden hónapban be kell fizetni, s ez egyre több családnak okoz súlyos nehézséget.

Az LMP társelnöke szerint ennek azért nem mond ellent a Fidesz népszerűsége, mert a kormány a félelmekre alapozva próbálta elterelni a figyelmet arról, hogy nincs és nem is lesz megoldása arra, hogy a tisztességesen dolgozók sem tudnak megélni jövedelmükből, mert egész gazdaságpolitikája a minőségéhez képest olcsó munkaerőre épül, márpedig,

ha valaki tisztességgel dolgozik, nem lehet szegény.

Az EU-ban csak négy olyan tagállam van, ahol a bérek a magyarnál is alacsonyabbak. Az LMP szerint ez a fő oka a nagyarányú kivándorlásnak.

Az elköltözők százezrei a lábukkal üzennek Orbán Viktornak.

A demográfiai válság is mélyül, a kivándoroltak közt a szülőképes nők aránya már 6-8 százalék. Ők kint fognak gyermeket vállalni, őket és gyermekeiket elveszíti az ország. Az LMP társelnöke szerint a kormány nem veszi komolyan a kivándorlás problémáját. Az új otthonteremtési program sem javít a helyzeten, mert a kormány figyelmen kívül hagyja, hogy reálisan nem a harmadik, hanem még mindig a második gyermekért kell küzdeni Magyarországon. A kormány csak a felső középosztálynak kedvez, még mindig nem sikerült elérni születésszámban a 2008-as szintet.

Szél Bernadett szerint a migráció problémája csak nemzetközi együttműködéssel oldható meg, aminek éppen a magyar kormány a gátja, de azt is látni kell,

hogy egyes világhatalmaknak komolyan át kellene gondolniuk a saját felelősségüket ebben a történetben.

Az LMP szerint a világhatalmak önmérsékletére, együttműködésére, közös európai megoldásra van szükség, ami Magyarország esetében ezerháromszáz menekült befogadását jelentené, ám a kormány ettől is elzárkózik, holott korábban világkvótát szorgalmazott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik