kukásautó, baleset, ittas (kukásautó, baleset, ittas)
Belföld

Nyugalom, a nők is vezethetnek kukásautót

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 01. 06. 11:39

Hulladékszállító jármű vezetésére jelentkezett a megyei hírlapban közzétett álláshirdetés alapján egy Békés megyei nő, ám rövid úton elutasították azzal az indoklással, hogy csak férfiakat alkalmaz a cég, mivel nem adottak a tárgyi feltételek. A nő az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult.

Az eljárás alá vont cég jogi képviselője a hatóság beszámolója szerint nyilatkozatában kifejtette: valóban csak férfiakat alkalmaznak a meghirdetett munkakörben, a kérelmező helyett is férfit vettek fel. Mint mondta, a munka nagy zajjal és porral jár, magas a fertőzésveszély, e körben hivatkozott számos jogszabályi rendelkezésre is. Hozzátette: a női dolgozók számára a cég nem tudja biztosítani a megfelelő tárgyi feltételeket, azok bővítésére likviditási helyzete miatt nem rendelkezik anyagi forrásokkal, így inkább férfiakat alkalmaz, ráadásul a szeméttelepi munkakör tradicionálisan férfiak alkalmazását kívánja meg. Az álláshirdetés semleges tartalmú volt, nem hivatkozott arra, hogy a hirdető kizárólag férfi munkaerőre tart igényt.

A hatóság megállapította, a cég megsértette az egyenlő bánásmód elvét, illetve hogy gyakorlata önkényes és indokolatlan, mert a női öltöző kialakítása nem a munka természetével, illetve jellegével függ össze, hanem a munkafeltételek biztosításával.

A hatóság a cégnek megtiltotta a jogsértő magatartás jövőbeni tanúsítását, és százezer forint bírság megfizetésére ítélte valamint arra, hogy a határozatot nyilvánosságra hozzák a szervezet honlapján 30 napon át.

A cég a határozattal szemben keresetet nyújtott be Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. július 19.
Holender Filip, a Honvéd játékosa (j) és a fehérvári Szolnoki Roland a labdarúgó OTP Bank Liga 2015/16-os idényének 1. fordulójában vívott Budapest Honvéd - Videoton FC  találkozón a fõvárosi Bozsik Stadionban 2015. július 18-án este. A Honvéd 1-0-ra nyert a címvédõ Videoton ellen.
MTI Fotó: Illyés Tibor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.