Belföld

Nyugalom, a nők is vezethetnek kukásautót

kukásautó, baleset, ittas (kukásautó, baleset, ittas)
kukásautó, baleset, ittas (kukásautó, baleset, ittas)

Hulladékszállító jármű vezetésére jelentkezett a megyei hírlapban közzétett álláshirdetés alapján egy Békés megyei nő, ám rövid úton elutasították azzal az indoklással, hogy csak férfiakat alkalmaz a cég, mivel nem adottak a tárgyi feltételek. A nő az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult.

Az eljárás alá vont cég jogi képviselője a hatóság beszámolója szerint nyilatkozatában kifejtette: valóban csak férfiakat alkalmaznak a meghirdetett munkakörben, a kérelmező helyett is férfit vettek fel. Mint mondta, a munka nagy zajjal és porral jár, magas a fertőzésveszély, e körben hivatkozott számos jogszabályi rendelkezésre is. Hozzátette: a női dolgozók számára a cég nem tudja biztosítani a megfelelő tárgyi feltételeket, azok bővítésére likviditási helyzete miatt nem rendelkezik anyagi forrásokkal, így inkább férfiakat alkalmaz, ráadásul a szeméttelepi munkakör tradicionálisan férfiak alkalmazását kívánja meg. Az álláshirdetés semleges tartalmú volt, nem hivatkozott arra, hogy a hirdető kizárólag férfi munkaerőre tart igényt.

A hatóság megállapította, a cég megsértette az egyenlő bánásmód elvét, illetve hogy gyakorlata önkényes és indokolatlan, mert a női öltöző kialakítása nem a munka természetével, illetve jellegével függ össze, hanem a munkafeltételek biztosításával.

A hatóság a cégnek megtiltotta a jogsértő magatartás jövőbeni tanúsítását, és százezer forint bírság megfizetésére ítélte valamint arra, hogy a határozatot nyilvánosságra hozzák a szervezet honlapján 30 napon át.

A cég a határozattal szemben keresetet nyújtott be Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon

Ajánlott videó

Olvasói sztorik