Belföld

Figyelem: másodfokú riasztást adtak ki az ónos eső miatt

onos-eso(1)(210x140)(1).jpg (ónos eső)
onos-eso(1)(210x140)(1).jpg (ónos eső)

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (MET) előrejelzése szerint szerdán mindenütt erősen felhős vagy borult lesz az ég. Délnyugat felől több hullámban érkezik csapadék: eleinte az ország déli, délkeleti felében, majd délutántól a Dunántúl nagy részén és a középső országrészben várható újabb számottevő mennyiségű csapadék. Délelőtt a Dél-Dunántúlon és az Alföldön, délután inkább csak az utóbbi területen várható ónos eső, néhol fagyott eső. Másutt egyre inkább a havazás lesz a jellemző. Estig a Dunántúlon 5-15 centiméter vastag friss hó hullhat, míg az ónos esős vidékeken délelőtt még több milliméter vastag jégréteg alakulhat ki. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 0 fok körül valószínű. Késő estére +1 és -3 fok közé hűl le a levegő.

Ónos eső a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön

Délnyugat felől több hullámban érkezik csapadék. A halmazállapot eloszlása meglehetősen szeszélyes lesz: éjszaka a déli megyékben, holnap pedig inkább a Dunántúl délkeleti részén és az Alföldön ónos eső formájában hullhat le. Másutt hó, fagyott eső, esetleg ónos szitálás valószínű.

Nagyobb mennyiségű csapadék ma éjjel délen (ónos eső, több mm), holnap a nap folyamán előbb a Dunántúlon (hó, akár 5 cm-t elérő vagy meghaladó friss réteg), majd a Dél-Alföldön valószínű (ónos eső és hó vegyesen). Másutt estig a mostani számítások szerint csak kisebb mennyiségű vegyes csapadék fordulhat elő.

Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik