Belföld

„Pénzt keresni vagytok itt, nem politizálni” – üzeni a kormány

A Telekom akaratlanul is beletaposhatott Orbán európai politikai ambícióiba az Ákos-üggyel.

A magyar kormány és a Telekom közti vita hátteréről ír a 444. A portál értesülése szerint valójában az történt, hogy a távközlési cég rossz pillanatban tett erős lépést egy olyan témában, ami fontos a kormánynak és személyesen a miniszterelnöknek – ez a családok és a népesedés ügye. A kormány pedig azt akarta kommunikálni a külföldi cégek felé, hogy nem látja őket szívesen a politikai vitákban.

A Fidesz vasárnap tartotta kongresszusát, ahol Kövér László házelnök az európai értékek „hanyatlásáról”, a keresztény családi értékekről és a „genderőrületről” beszélt, meg arról, hogy szeretné, hogy a nők a gyermekvállalást tartsák önmegvalósításuk csúcsának. Ez nem magánakciója volt, hanem a kormányzati kommunikáció fontos eleme. Egyes vélemények szerint a bevándorlás megoldást jelenthet az Európát fenyegető demográfiai válságra, de Orbánék direkt ezzel szembeszállva építenék újra családügyi politikájukat. A miniszterelnök ugyanis úgy érzi: nagy, kétpólusú ideológiai vita van kialakulóban Európában, és minden esélye megvan arra, hogy a bevándorlást élesen ellenző oldalnak ő legyen a vezetője.

A Magyar Telekom valójában ennek a felépítésébe taposott bele azzal, hogy bejelentette a Kövérhez hasonló véleményt megfogalmazó Ákossal kötött szerződés felbontását. A távközlési cégnek ráadásul nem ez az első, a kormány megnyilvánulásaival szembemenő akciója: a menekültkrízis csúcsán ingyenes wifi-hálózatokat telepítettek a menedékkérők számára. Ugyanakkor a kormány és a Telekom között az elmúlt időszakban is békés volt a viszony, nem volt feszültség.

Kormányközeli források szerint elsősorban a külföldi piaci szereplőknek szólt az üzenet, melynek lényege: pénzt keresni vagytok itt, nem politizálni. Rogán Antal pénteken reggel már úgy nyilatkozott, hogy a kormány a részéről lezártnak tekinti az ügyet és az első bejelentések után már az is kiderült, hogy csak az egyébként is lejáró mobilinternet-szerződéseket bontják fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik