Simon-ügy - A volt képviselő előzetes letartóztatásáról dönt a bíróság
Belföld

Szabadlábra helyezhetik Simon Gábort

24.hu
24.hu

2015. 12. 15. 17:49

Megtérítette az adóhátralékot, de vádat emelnek ellene.

Vádat emelnek Simon Gábor volt szocialista politikus ellen költségvetési csalás miatt – tudta meg az Origo. Ennek ellenére hamarosan szabadlábra kerülhet, és bécsi bankszámlájának zárolását is feloldották. A magyar államnak okozott kár, ami miatt Simont gyanúsítják, megtérült – az MSZP volt elnökhelyettese befizette adóhátralékát.

Az ügy azzal robbant ki, hogy a Magyar Nemzet tavaly februárban leleplezte: a bécsi Volksbanknál Simon nevén egy 240 millió forintnyi eurót tartalmazó számla van. Az ügyészség zárolta a számlán tartott pénz egy részét, 238 ezer eurót, a NAV ugyanis ennyi vélt adóhátralékot állapított meg az eljárás korábbi szakaszában. Tavaly októberben Simon ennél többet, 128 385 409 forintot utalt a NAV letéti számlájára adóhátralék befizetésének címén. Azért döntött így, mert költségvetési csalás gyanúja esetén a büntetés korlátlanul enyhíthető, ha a gyanúsított a vádirat benyújtása előtt megtéríti az okozott kárt.

Hétfőn az iratismertetésen kiderült, hogy Simont a megtérített összegre vonatkozóan különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással akarják megvádolni. Nyolc rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétsége is szerepel a vádpontok között, mert az ügyészség szerint Simon valótlan tartalmú vagyonnyilatkozatokat adott le, eltitkolva külföldön tartott pénzeit. Felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítással is megvádolják, ami a nevére kiállított bissau-guineai útlevéllel függ őssze – ezt az ügyészség szerint az azóta elhunyt Welsz Tamás szerezte Simonnak. Ezt az útlevelet viszont Simon védőjének többszöri indítványára sem mutatták be az ügyészek.

Azzal szemben, amit a Magyar Idők kedden írt, az Origo szerint mégis kiderülhet, hogy milyen pénzmozgások voltak Simon egy másik, svájci bankszámláján. A kormánypárti lap arról írt, hogy Simon nem járult hozzá, hogy a svájci hatóságok tájékoztassák az ügyészséget a vagyonról, de egy novemberben hatályba lépett jogszabályváltozás szerint már nincs szükség a hozzájárulására. Simon ügyvédje hétfőn kifejezetten indítványozta, hogy az ügyészség kérje ki az adatokat Svájctól.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.