boeing-787-9-felszallas(960x640).jpg (Array)
Belföld

Rábólintottak a légi utasok adatrögzítésére

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2015. 12. 10. 11:47

Az Európai Parlament belügyi, állampolgári és igazságügyi bizottsága (LIBE) csütörtökön elfogadta a légi utasok adatait rögzítő rendszer (PNR) létrehozásáról szóló javaslatot.

A nyilvántartás megteremtésére vonatkozó tervezetet 38:19 arányban fogadta el a bizottság, két képviselő tartózkodott. A veszélyes személyek utazásainak követését segítő rendszer létrehozásának részleteiről az előző héten állapodtak meg az uniós tagországok belügyminiszterei.

Az adatbázis támogatói szerint a készülő terrorcselekmények megelőzése és felderítése érdekében elengedhetetlenül szükség van az uniós szintű rendszerre. A tervezett szabályozás értelmében a feltételezett terroristák után nyomozó hatóságok hozzáférnének az EU-n belüli, onnan induló vagy oda tartó járatok utasainak személyes adataihoz. A kompromisszumos egyezség értelmében a hatóságok hat hónapig tárolnák a légi utasok adatait.

Timothy Kirkhope, a LIBE főtárgyalója üdvözölte a megállapodást. “Nem várhatunk tovább a rendszer létrehozásával” – mondta.

Az európai PNR-ről szóló uniós jogszabály megalkotása már 2011 óta tart. A rendes jogalkotási eljárás keretében ugyanis ezt a miniszterek tanácsa és az Európai Parlament csak együttesen fogadhatja el. A két intézmény közötti vita lényege az volt, hogy míg a tagállamok alapvetően minél több adatot szeretnének megszerezni, kezelni és tárolni, az EP az uniós polgárok adatainak védelme mellett érvelt.

A legfontosabb vitás kérdés az volt, hogy a hatóságok meddig tárolhatnák a légi utasok adatait. Az EP ragaszkodott hozzá, hogy legfeljebb hat hónapig, az uniós tagállamok viszont azt akarták, hogy legalább egy évig tárolják ezeket az adatokat.

Az utas-nyilvántartási rendszer kiépítésének kérdéséről szóló vita a 130 halálos áldozatot követelő, néhány héttel ezelőtti párizsi terrortámadások után került ismét az érdeklődés középpontjába.

Szakértők szerint a nyilvántartási rendszer létrehozásának ötletére eddig gyanakvással tekintő Európai Parlament várhatóan jövő elején bocsátja szavazásra a javaslatot, amelyet formálisan még a miniszterek tanácsának is jóvá kell hagynia.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.