AppleMark
Belföld

231 millió forint kártérítést fizethet a magyar állam 43 rabnak

24.hu
24.hu

2015. 12. 10. 16:52

A börtönök túlzsúfoltsága miatt nyertek pert Strasbourgban.

Összesen 231 millió forint kártérítést ítélt meg az Emberi Jogok Európai Bírósága 43 magyar rabnak a rossz börtönkörülmények miatt. A Magyar Helsinki Bizottság közölte: idén ugyan enyhült a zsúfoltság, de továbbra sincs hazai jogorvoslat a panaszos rabok számára.

Mint arról szerdán mi is beszámoltunk, már több ezer eljárás van folyamatban Magyarországgal szemben a börtönkörülmények miatt. Napra pontosan fél évvel ezelőtt, március 10-én a strasbourgi bíróság ítéletben kötelezte a magyar államot arra, hogy teremtsen hatékony jogorvoslatot és dolgozzon ki tervet a helyzet kezelésére.

Jogorvoslat ugyanakkor továbbra sincs, csak a nemzetközi bírósághoz lehet fordulni ilyen panaszokkal. Ugyanakkor idén mintegy ezer új férőhely jött létre, az átlagos zsúfoltság 144-ről 128 százalékra csökkent, ami érdemi javulás. 2019-ig öt új börtön épül, így a helyzet remélhetőleg normalizálódik.

A Helsinki Bizottság azt írja: többször figyelmeztettek, hogy önmagában a börtönépítés nem garantálja a zsúfoltság jelentős enyhülését, a büntetőpolitikán is változtatni kell. Ugyanakkor a szervezetnek nincs tudomása arról, hogy a kormány benyújtott volna intézkedési tervet, noha a strasbourgi bíróság ezt előírta számára.

Csütörtökön az Emberi Jogok Európai Bírósága 43 panaszosnak ítélt meg kártérítést 2,5-9 millió forint közötti összegekben. A kártérítés mértékét befolyásolta a fogvatartás időtartama, az elkülönített wc hiánya, a bogarak elterjedtsége, a korlátozott fürdési lehetőségek, a zárkában elérhető melegvíz, fűtés, szellőzés és természetes fény hiánya. Volt olyan ügy, melyben egy fogvatartottra mindössze 1,6 négyzetméternyi terület jutott.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 7.
A kormány bevándorlásról szóló plakátja a főváros VIII. kerületében, a Hungária körúton 2015. június 7-én. Több helyen megrongálták a plakátokat, ezért a Fidesz feljelentést tesz bűncselekményre felbujtás miatt. Németh Szilárd, az országgyűlési képviselője felszólította Szigetvári Viktort, az Együtt elnökét és párttársait, hogy "ne uszítsák tovább az embereiket ilyen agresszív és törvénytelen cselekedetek elvégzésére".
MTI Fotó: Marjai János
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.