Mendrey László, PDSZ (Array)
Belföld

Súlyos bizonyítvány a közoktatásról – itt a bűnlajstrom a felelősökkel

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2015. 12. 08. 15:48

A PDSZ szerint több miniszternek is távoznia kell a közéletből.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint az elmúlt napok eseményei súlyos bizonyítványt állítottak ki a magyar  közoktatásának működéséről, és a működtetésért felelős szereplőkről. A PDSZ elnöke közleményében emlékeztet rá, hogy az OECD jelentése a rendszerváltást követő időszak legsúlyosabb kritikáját fogalmazta meg a közoktatás helyzetéről, ám azt a “sikerpropagandát mantrázó kormányzat” szóra sem méltatta. Pedig a helyzet rendkívül aggasztó, azonnali radikális – szakmai konszenzuson alapuló – beavatkozást követel.

A 2008-as gazdasági válságot követő forráskivonások előrevetítették annak veszélyét, hogy az aktuális PISA jelentésből kiolvasható visszaesés – nemcsak, hogy nem megállítható, de nehezen kontrollálható spirálba kerülve, zuhanásszerű romlásba megy át. A legrosszabb forgatókönyv valósult meg. Az iskolák, a tananyag, a tankönyvpiac einstandolása a szülői és pedagógustársadalom „megvezetése”, a tárgyalásképtelenség és az önkritika totális hiánya eredményezték azt a katasztrofális helyzetet, ahová kerültünk.

A PDSZ szerint ez még nem a mélypont, ha marad az eddigi „trend” akkor a súlyos műveltségi deficit miatt az „összeszerelő Magyarország” vágyképe is elérhetetlen távolságba kerül. A már külföldön élők nem jönnek haza (csak nyugdíjasnak), akik tehetik, elhagyják az országot, egy jobb, nyugodtabb, biztonságot garantáló élet reményében.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a pedagógusok zömének közel a nyugdíjkorhatár elérése.

A számok azt mutatják, hogy 8-10 éven belül sokkal többen mennek nyugdíjba, mint ahányan pályára fognak állni. Fenyegetően rémlik fel a túlzsúfolt osztályok, a végletekig kizsigerelt pedagógusok, s a zuhanó eredményesség képe.

Kilábalás csak közös erővel történhet, az érdekeltek és érintettek legszélesebb szakmai összefogásával. Akkor is csak úgy, ha a kialakult helyzetért felelős vezetők

(Balog Zoltán – mert miniszterként nem képviselte/képviseli az oktatás egyetemes érdekeit, Hoffman Rózsa – mert a pedagógusok közötti népszerűségét, presztizsét fel és kihasználva olyan súlyos szakmai hátraarcot vezényelt le – a politikai akarat kritikátlan kiszolgálásával – mely példanélküli Magyarország legújabbkori történetében, s Czunyiné Bertalan Judit, mert nem tudta/nem akarta/nem akarja megakadályozni a szakmai ámokfutást, rombolást) távoznak a közéletből.

A PDSZ emlékeztet rá, hogy december elején megtörtént az, aminek bekövetkezte – bár régóta várható – eddig elképzelhetetlen volt.

Több tízezer pedagógus, és több százezer közalkalmazott nem jutott idejében a fizetéséhez. Totális káosszal, kínos egymásra mutogatással vegyes másodvonalbeli mentegetőzések mellett, a valódi felelősök hallgattak. Nem tartották indokoltnak, hogy megkövessék azokat, akikkel szemben az állam jogot sértett…

A PDSZ nehezményezi, hogy azóta sem derült ki, mi okozta a skandallumot, honnan „szereztek” pénzt, honnan fogják visszapótolni azt. Mi a garanciája annak, hogy mindez nem fog előfordulni a következő időszakban? A PDSZ ezért a felelősök listáját kiegészíti a mindenkori financiális ügyek vezetőjével (Matolcsy Györg/Varga Mihály), az állami pazarlást, inkompetenciát tűpontossággal megrajzoló KLIK-kel és annak vezetőjével (Hanesz József). A PDSZ követeli a felelősök elszámoltatását.

 

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.