Belföld

Megbosszulja magát a decemberi tavasz?

Szinte tavasz van december elején, a hőmérséklet hajnalban sem megy 0 Celsius-fok alá, a nappali 8-10 fokot pedig a fel-felcsillanó napsütésben még kellemesnek is mondhatjuk. Kiadós sétához, kiránduláshoz legalábbis mindenképp.

Március nem decembertől függ

Mivel pedig szeretünk ellentétpárokban gondolkodni, sokakban felmerül: meglesz még a böjtje a téli “melegnek”. Nyilván tavasszal “visszakapjuk”. Mint 2013 márciusában, amikor a brutális hóvihar és fagyos szél elől mások autójába kellett menekülni.

Mindez jogos, ha az időjárást úgy képzeljük el, hogy minden évben megvan az előre elrendelt hómennyiség például, és ha az nem esik le decemberben, megteszi majd tavasszal.

Persze ez nem így van, elég hozzá a józan paraszti ész, ám megkérdeztük Cséki Gergő meteorológust, az Időkép.hu munkatársát is.

Nyilván nincs összefüggés az enyhének induló tél és az esetlegesen hidegre sikeredett tavasz között, a “decemberi tavasz” nem fogja magát “megbosszulni” március-áprilisban. Előfordulhat természetesen 2016 tavaszán is extrém időjárási helyzet, de az nem a mostani enyhe idő miatt lesz. Ha lesz.

Anticiklon

Az emlékezetes 2013-as márciust például egy igen kemény téli periódus előzte meg, 2012 decemberében is hideg volt, sőt 8-án komoly hóhelyzet alakult ki. A következő tél viszont igen enyhére sikeredett, a 2014-es tavasz viszont még melegebb volt, mint az átlag. Vagyis semmiképp nincs ilyen kapcsolódás – erősíti meg a szakember.

Jelenleg nyugati, délnyugati áramlás hoz az óceán térségéből melegebb levegőt, ez határozza meg időjárásunkat: enyhe, kicsit borongós, ködös.

A tavaszi hideghez, netán hóhoz arra lenne szükség, hogy egy anticiklon telepedjen meg Nyugat-, Északnyugat-Európa felett.

Ennek az óramutató járásával megegyező örvénylése hozhat nálunk téli időjárási körülményeket.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik