Belföld

Százzal száguld majd a villamos Szeged és Hódmezővásárhely között

Azt remélik, hogy sikerül az embereket átszoktatni az autós ingázásról.

Csúcsidőben tízpercenként jár majd a Hódmezővásárhely és Szeged között közlekedő villamos, a TramTrain – hangzott el a szerdán rendezett közmeghallgatáson Hódmezővásárhelyen. Az új közlekedési lehetőség nagy előnye, hogy a szerelvények mindkét városban a villamossíneken, a belvároson keresztül közlekedhetnek, a két város között pedig a vasúti síneken akár száz kilométer/órás sebességgel, akadálytalanul suhanhatnak. A teljes utat 45 perc alatt tennék meg a szerelvények, a két városhatár közti út 20 percig tart. Egy közbeeső településen, Algyőn is megállnak majd a villamosok.

A hódmezővásárhelyi Promenád azt írja: ez a közlekedésforma külföldön már sok helyen bevált, a napokban a vásárhelyi polgármester és alpolgármester is elment Németországba megnézni, hogy ott mik a tapasztalatok. A meghallgatáson azt mondták: a helyiek szerint a TramTrain egy egész város életét képes megváltoztatni.

Amint a meghallgatáson elhangzott, Hódmezővásárhely és Szeged között naponta 4-5 ezer ember ingázik tömegközlekedéssel, több mint tízezren pedig személyautóval. A külföldi tapasztalatok szerint a kényelmesebb villamosvasúttal az autósokat is át lehet szoktatni a tömegközlekedésre, így a környezetvédelmi szempontok sem elhanyagolhatóak.

A tervek szerint a TramTraint a MÁV-Start fogja üzemeltetni, húszmilliárd forintba kerül és 2020 körül készül el. A beruházás költségeit uniós forrásokból teremtik elő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik