Belföld

Tankönyvbotrány: életveszélyesen megfenyegették a költőnőt

A Magvető Olvasókönyvében megjelent versike miatt kapott fenyegetéseket Tóth Krisztina, mert szerintük negatív fényben tüntetik fel az alapvetően békés Pitbullt.

„Volt, aki azt mondta a telefonban, hogy ha a költőnő nem írja le, hogy a pitbull eredendően jámbor fajta, akkor szét fogja tépetni a pitbulljával.” – írja Nyári Krisztián, a Magvető Kiadó igazgatója a Facebookon.

Mint írja Tóth Krisztina költő napok óta – olykor életveszélyes – fenyegető üzeneteket kap e-mailben és telefonon, amiért egy nyolc éve megjelent gyerekvers-kötetében olyan mondókát írt, ami egyesek szerint sértheti a pitbullokat. A vers nemrég megjelent egy kísérleti tankönyvben, onnan eljutott a magyarországi pitbull-tulajdonosok egy köréhez, akik közül többen azt követelik, hogy vonja vissza vagy írja át a verset.

 
Fotó: Facebook 

Vannak, akik azt írják, hogy Tóth Krisztina semmit sem tud a pitbullok valódi természetéről, és a törvényekre hivatkozva a tanköny betiltását követelik.

„Vannak, akik szerint még egy ártatlan, szándékosan túlzó, a sztereotipiákra építő mondókát is véresen komolyan kell venni, és minden sorát szó szerint kell értelmezni, mert emiatt nem fognak pitbullt venni az emberek a gyerekeiknek. Ha mindez vicces lenne, azt írnám, hogy érdemes lenne megvizsgálniuk Weöres Sándornak a tenyésztői árversenyt súlyosan torzító valótlan állítását, amely szerint „Húsz forintért tarka kutya, / Tízért fehér kutya jár, / Törzs-vevőknek öt forintért / Kapható a kutya már.” – írja a kiadó igazgatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik