Belföld

A Jobbik segítheti ki a Fideszt

Négy javaslatról tárgyal az Országgyűlés ma kezdődő, kétnapos rendkívüli ülésén. A képviselők a házszabálytól történő eltéréssel akár már pénteken elfogadhatják a kormányoldal tömeges bevándorlás kezelését célzó előterjesztéseit.

A házelnök előzetes napirendi javaslata alapján az ülés 13 órakor kezdődik. Az ülés elején három közelmúltban elhunyt, volt szocialista képviselőre, Várnai Lászlóra, Nagy Sándorra és Soós Győzőre emlékeznek majd a képviselők.

A parlament a napirend előtti felszólalásokat követően dönthet arról, hogy a kormányoldal által tárgyalni kívánt négy előterjesztést még ma megtárgyalják, pénteken pedig akár el is fogadhatják. A házszabálytól történő ilyen eltéréshez a képviselők négyötödének támogatása szükséges, ennek hiányában a javaslatok vitája csak pénteken kezdődik.

Mi kell a négyötödhöz?

Sok szavazat, ami a Fidesz-KDNP-nek önmagában nincs meg, de ott a Jobbik. Ha összejön a négyötöd és eltérnek a Házszabálytól, akkor a mai vita után akár már péntek reggel megszavazhatják a törvényt. Ez azonban csak egy dolog miatt nem biztos, menekültügyben a Jobbik versenyez a Fidesszel, nem akarják, hogy a kormánypárt ezt a témát is kiénekelje a szájukból.

Ha ma nincs négyötöd, akkor a vita normál menetben, pénteken folyik le, a törvényről viszont már csak a jövő héten szavazhatnak. De ettől függetlenül a végszavazásnál később még elfogadhatják a törvényt, benne a kétharmadot igénylő paragrafusokat is. Ilyen a honvédelmi és a rendőrségi törvény módosítása, mert ezekhez sem valamennyi, hanem csak a jelenlévő képviselők kétharmada kell. Tehát elég, ha csak egy jobbikos is hiányzik az ülésteremből.

A hadsereg bevetését a Jobbik egyébként is támogatja, legfeljebb a rendőrségi hatáskörnöveléssel lehetnek aggályai. Ha négyötöd nincs, de mégis gyors döntést akar a kormánypárt, akkor átmeneti tartalmi engedményt kell tenniük: lemondanak a kétharmadot igénylő részekről, ezek nélkül, új változatban nyújtják be a törvénytervezetet, így alkalmazható az úgynevezett „kivételességi eljárás”. Így péntek este már szavazhatnak is, benne a menekültekre vonatkozó részekről (zárt, határmenti zónák kialakítás, tömeges visszaküldés Szerbiába, a kerítés átlépése bűncselekménnyé válna). A rendőrség és a honvédség jogkörbővítését azonban elhalasztanák ebben az esetben.

Miről is szavaznak ma?

Módosítanák többek között a büntető törvénykönyvet (Btk.), a büntetőeljárási törvényt, a polgári perrendtartásról, az államhatárról, a termőföldről, a menedékjogról, a környezetvédelemről, az útdíjról szóló törvény és az építési törvényt is. Bevezetnének egy új jogi kategóriát is, a „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet”, ezt kormányrendeletben lehetne elrendelni, Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese korábban arról beszélt, ezt el is rendelnék.

Ez tenné lehetővé, hogy speciális eljárásmódokat alkalmazzanak az említett törvények esetében. A Btk-szigorítás része, hogy három új tényállást is bevezetnének, tiltott határzár-átlépés, határzár megrongálása és határzárépítési munka akadályozása.

Ha valamelyik esetében az eljárás végén szabadságmegvonással járó büntetést szabnának ki az elkövetőre, az automatikus kiutasítással is jár majd. Ezen kívül a rendőrség és a hadsereg jogkörbővítéséről is szavaznak.

A napirend elfogadása után interpellációk, azonnali kérdések és kérdések hangozhatnak el. A képviselők ezeken felül tárgyalhatják azt a határozati javaslatot, amelyben az Európai Unió vezetőinek üzennének az illegális bevándorlással kapcsolatban, valamint a családi kedvezményhez előírt kötelező adóazonosító-használat elhalasztását kezdeményező fideszes javaslat vitáját is megkezdhetik.

Gulyás: akár a nullára is csökkenhet az illegális határátlépők száma

Az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke szerint a tömeges bevándorlás kezelését célzó jogszabályok módosításáról szóló javaslatok nagy részét már csütörtök-pénteki rendkívüli ülésén elfogadhatja az Országgyűlés.

Gulyás Gergely (Fidesz) az M1-en elmondta: ahhoz, hogy a tizenhárom jogszabályt érintő módosítást a lehető leggyorsabban el lehessen fogadni, el kellene térni a házszabálytól, ehhez azonban a képviselők négyötödének támogatása szükséges, amely nagy valószínűséggel nem lesz meg.

Jelezte, tíz javaslathoz egyszerű többség szükséges, csak a rendőrségi és a honvédségi törvény képez kivételt ez alól. Gulyás Gergely hangsúlyozta, a déli határon épülő kerítés és a jogszabály-módosítások megoldást kínálhatnak a tömeges bevándorlásra, szeptember közepétől “akár a nullára is csökkenhet” az illegális határátlépők száma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik